Geschiedenis van SOS Events


2022
Een jaar van enorme groei en tegenvallende resultaten. Een jaar van vele tegenstrijdigheden. Doordat we moeilijker collega’s konden vinden i.v.m. de krapte op de arbeidsmarkt hadden we in 2021 al besloten om veel extra collega’s aan te trekken om 2022 makkelijker door te komen. Door de komst van de oorlog in Oekraïne en de lockdown tot half maart bleven de reserveringen voor groepsuitjes uit tot de zomer. Ondanks dit hadden we wel besloten om Klimbos Harderwijk uit te breiden en volop te investeren in de Escape Tours om meer steden in Europa uit te zetten.

De buitenlandse toerist bleef in 2022 nog weg van de Veluwe en de Nederlander ging voor het eerst weer volop op vakantie naar het buitenland. De zomer was goed maar minder hectisch dan 2021. Het najaar kwamen de eerste groepsuitjes weer terug.

De groei van Escape Tours zette door van 120.000 naar 180.000 deelnemers

Door de inflatie, onzekerheid bij de particulier en de nog achterblijvende groepsuitjes markt en stijgende loonkosten maakte het jaar uiteindelijk niet zo goed als 2021.

Ons software bedrijf LeisureKing groeide wederom in aantal aansluitingen. We hebben fors geïnvesteerd in nog meer stabiliteit van het systeem, nieuwe functies toegevoegd en en ook in 2022 nieuwe klanten mogen verwelkomen.
2021
Na het eerst Coronajaar, zitten we in het begin van 2021 in een algemene lockdown. Onze klimbossen kunnen gelukkig 2 weken na het paasweekend weer open. Het gaat direct als een malle en we zien in Klimbos Garderen bijna 60.000 bezoekers en in Harderwijk 18.000. We zitten zelfs in de zomervakantie 3 weken compleet vol. De Veluwe Specialisten worden ook bijzonder vaak bezocht en onze nieuwe E-choppers Deluxe wordt vaak gehuurd om de Veluwe te bezoeken. Door corona zijn er nog steeds geen onderdelen in Nederland te verkrijgen. Hierdoor krijgen we onze mountainbikes en e-mountainbikes moeilijk op orde.

Onze Escape Tours zijn in 2021 door het algemene publiek gevonden waardoor we 120.000 deelnemers hebben mogen verwelkomen. We hebben daarom besloten om de games, die we dankzij Corona zijn gaan ontwikkelen, in een aparte BV te zetten. De bedrijfsuitjes bleven uit in 2021.

LeisureKing, ons reserveringssysteem, wordt ondertussen door 400 bedrijven uit Nederland en buitenland gebruikt en kent zijn algemene opmars.

Fort Vertier, ons interactieve 3D labyrint in Harderwijk ging op 1 juli open voor het publiek. Kinderen tussen de 5 en 12 kunnen hier klimmen en klauteren en een game spelen.

De online teambuilding evenementen hebben we in 2020 door corona zien komen, en in 2021 zien vertrekken. Het was een mooi avontuur, maar buiten leuke activiteiten doen is toch nog altijd het leukst!
2020
Het jaar 2020 zal de boeken in gaan als het jaar van Corona. Een jaar om niet snel te vergeten. We zijn dit jaar goed begonnen en hebben door heel Europe diverse Escape Tours kunnen uitzetten. Van Rome en Parijs tot aan Krakau en Salzburg. Daarnaast zou dit het eerste echte jaar worden van ons Adventurepark in Harderwijk. De locatie was afgerond en de open dag stond al ingepland. Om alle events te kunnen verzorgen hadden we fors geïnvesteerd in nieuwe collega’s, maar na 12 maart veranderde alles. Onze evenemententak, normaal goed voor zo 1200 events per jaar, viel in zijn geheel weg. Hierdoor hebben we snel moeten schakelen waardoor de focus kwam te liggen op online events. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zo ontstond het merk Online Social Games. Zo werden er verschillende games bedacht zoals de Escape Room @ Home. Voor het bedrijfsleven ontwikkelde we een teambuildingsgame genaamd HACKED en een online fungame met de naam Who’s the Millionaire. De maand december werd verrijkt met de Christmas en Sinterklaas Game, waardoor we in het jaar 2020 ruim 250 online events hebben kunnen organiseren. Een vakantie naar het buitenland ging in wat lastiger waardoor de Veluwe veel werd bezocht. En mede doordat veel Nederlands vakantie in het eigen land vierde hebben we het druk gehad in onze klimbossen en 6 verhuurshops van de Veluwe Specialist. Dit heeft er voor gezorgd dat dit bijzondere jaar uiteindelijk goed is afgesloten.
2019
Het jaar 2019 begint goed; we openen een nieuwe vestiging van de Veluwe Specialist in Voorthuizen. Op 1 april opent de wethouder onze locatie aan de hoofdstraat 148. Ook hier ben je vanaf dit jaar welkom om een fiets, E-chopper of mountainbike te huren. 2019 is ook het jaar dat we gaan starten met het bouwen van ons eigen adventurepark in Harderwijk. Hier wordt een klimbos met thrill activiteiten gerealiseerd waaronder de Rollercoaster Zipline, de eerste in Nederland, van 230 meter lang. Daarnaast openen we daar ook een Veluwe Specialist zodat jij niet alleen een fietstocht of E-chopper Tour over de Veluwe kan maken maar nu ook door de hanzestad Harderwijk en langs het Veluwemeer. Voor de zakelijke markt hebben we dit jaar de i-Challenge gerealiseerd. Een game tijdens je conferentie of meeting voor 10 tot 1000 personen, zowel binnen als buiten te spelen. Verder hebben we een investering gedaan in VR games, waarbij je nu met je team een moord kan oplossen in de virtuele wereld. Het decor is een oud veluws hotelletje... Durf jij het aan? Als laatste leuk feitje van 2019 is dat ons klimbos in Garderen meerdere keren het decor is voor TV en reclame doeleinden waaronder de Bolletje reclame.
2018
In 2018 zijn we begonnen met het aanleggen van 2 extra parcoursen in ons klimbos in Garderen, waaronder het nettenparcours. Hierdoor is Klimbos Garderen geschikt vanaf 4 t/m 104 jaar. Verder zijn bij al onze outdoor programma's de 'ouderwetse' GPS-en vervangen door een iPad game. Op deze manier zijn in een klap alle programma's interactiever en leuker om te doen als bedrijfsuitje en teambuilding. Op 1 april van 2018 hebben wij 100 E-choppers verwelkomt. Een grappig verhaal hierachter is dat we ze eerst e-Harley hadden genoemd, maar we werden door de advocaat van Harley Davidson op de vingers getikt. De E-choppers rijden uiteraard rond over de Veluwe vanuit onze evenementenlocatie: ExperienCity en bij de Veluwe Specialist vestigingen. Online hebben we in 2018 onze websites vernieuwd en veiliger gemaakt waaronder bedrijfsfeest.nl , teambuilding.nl en sos-events.nl.
2017
SOS Events opent dit jaar twee nieuwe vestigingen van de Veluwe Specialist, een in Otterlo en eentje in Hoenderloo. Want na de opening van onze vestiging in Garderen in 2009, werd het tijd om meerdere vestigingen op de Veluwe te openen. In Garderen hebben wij nu ook een volledige horecavergunning bij de Veluwe Specialist, zodat we daar tevens familie-uitjes kunnen organiseren. Klimbos Garderen krijgt er dit jaar een nieuw parcours bij en er is een nauwe samenwerking met Disney XD opgezet. De economie is weer volledig hersteld en dat zorgt voor uitbreiding van ons team. In dit jaar werken er 19 fulltimers en ruim 60 parttimers bij SOS Events. Verder zijn er nieuwe activiteiten toegevoegd aan ons evenemententerrein Veluwe Valley Beekbergen. We organiseren daar nu ruim 800 vrienden- en vrijgezellenfeesten per jaar.
2016
Grote investeringen staan op het programma. VeluweSpecialist, onze verhuurtak in Garderen, wordt een fietscafé met verhuurmogelijkheden. Klimbos Garderen krijgt het hoogste parcours van Nederland (25 meter hoogte). En ExperienCity, ons evenemententerrein waar jij elektrisch vervoer kunt beleven, wordt uitgebreid met horecafaciliteiten. Daarnaast investeren we in de loopfiets: een loopband gemonteerd op een fiets (lopifit). En we ontwikkelen een nieuwe internationale website in combinatie met onze automatiseringstak LeisureKing, om activiteiten online te kunnen boeken en betalen (www.rentseedo.com).
2015
We starten dit jaar met een eigen Escape room, waar maximaal 32 personen per keer kunnen worden opgesloten. Door de combinatie met Veluwe-Valley Beekbergen, waar we 60 andere activiteiten aanbieden, is dit direct een succes. Veluwe-Valley krijgt er een aantal nieuwe activiteiten bij: bumpervoetbal, wasmachine schieten en de Koning Voetbal quiz. Daarnaast kiezen we ervoor om het kratstapelen voortaan automatisch te zekeren: een veilige gedachte. Bij ExperienCity wordt de E-mountainbike toegevoegd aan het arsenaal: een stoere mountainbike met dikke voor- en achterbanden.
2014
Wegens het succes van ons Klimbos in Garderen besluiten we om een nieuw parcours te openen. Zo kunnen we aan de groeiende vraag voldoen. Veluwe-Valley Beekbergen, ons evenemententerrein, wordt uitgebreid met 6 nieuwe activiteiten, waaronder de Twister klimwand en een aantal Expeditie Robinson games. In 2014 wordt ook LeisureKing BV opgericht. Op die manier kunnen we ons reserverings- en voorraadsysteem onder een eigen naam in de markt zetten.
2013
ExperienCity, de wereld van elektrisch rijden, werd geopend. Elektrisch rijden op een Twizy, E-Step of Segway. Op 30 september was Erik Kroon een van de genomineerde om Ondernemer van het jaar 2013 van Apeldoorn te worden en sleepte de Apeldoorn Award binnen dankzij de Veluwe app. Tevens is de HollandSpecialist opgericht, met het beste aanbod voor uitjes in heel Nederland.
2012
In 2012 is besloten om drie nieuwe vestigingen van de VeluweSpecialist te openen, verspreid over de Veluwe. Verder werd in augustus van dit jaar Klimbos Garderen opgeleverd waarbij particulieren en groepen terecht kunnen om in het veiligste en hoogste klimpark van Nederland zich te laten uitdagen.
2011
In 2011 wordt er besloten om waterarrangementen toe te voegen, Rib varen en GPS sloepvaren. Verder wordt er in 2011 geïnvesteerd in een smartphone game voor elke stad (in elk land). Tevens is er een nieuw concept uitgerold op Veluwe-Valley Beekbergen, waar 60 activiteiten voor een vast bedrag worden aangeboden.
2010
In samenwerking met Staatsbosbeheer wordt een nieuwe activiteit Golf in the woods ontwikkeld. SOS Events wordt als eerste outdoorbedrijf Natura2000 proof verklaard. Er werken ruim 20 fulltimers en 65 parttimers aan 1.200 evenementen per jaar.
2009
Sinds dit jaar is het ook mogelijk een buitenlandse incentive, waaronder wintersport, te boeken bij SOS Events. Tevens wordt de Veluwespecialist in Garderen geopend, waarmee particulieren bediend worden.
2008
SOS Events is het eerste outdoor bedrijf dat alle evenementen CO2 neutraal aanbiedt. Spelshows worden in de markt gezet en het bedrijf wordt importeur van de E-step.
2007
Nieuw en uniek concept wordt gelanceerd: de Limodropping. Ook wordt een eigen evenemententerrein ingericht: Veluwe-Valley Beekbergen en wordt SOS Events lid van Vebon, Recron en wordt het bedrijf TUV gecertificeerd.
2006
Erik Kroon wordt finalist Entrepreneur of the Year. Er worden 30 solexen aangeschaft. Daarnaast wordt een spaarsysteem (EveneMunten) voor vaste klanten opgezet en voegt SOS Events weer iets extra's toe aan haar arrangementen: na elk evenement wordt een gratis groepsfoto uitgedeeld.
2005
SOS Events groeit uit tot het grootste outdoor bedrijf van Nederland en geeft voor het eerst haar eigen Bedrijfsfeest.nl krant uit. Tevens wordt ons kraskaartje geïntroduceerd dat iedere deelnemer na een evenement krijgt en waarmee leuke prijzen kunnen worden gewonnen.
2004
Aanschaf Mini Coopers: met deze authentieke auto organiseert SOS Events een klassieke rallys. Al snel zullen er 35 in onze stal staan en worden er 100 evenementen per jaar mee georganiseerd.
2003
Lekker op de Trekker wordt dit jaar in de markt gezet. Inmiddels zijn er al 20.000 trekkerrijbewiezen uitgedeeld. Daarnaast wordt een nieuwe loods aangekocht om verdere uitbreiding mogelijk te maken.
2002
6 fulltime medewerkers op kantoor en outdoor aan het werk. We versturen in dat jaar voor het eerst onze digitale nieuwsbrief. Erik Kroon haalt de finale van Beste ondernemer van Gelderland.
2001
Teambuilding.nl wordt uitgebreid met outdooractiviteiten, gecombineerd met trainingsbedrijven om zo theorie in praktijk te laten zien.
2000
Kantoor en opslag in 1 pand aan het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland aangekocht in Uddel. Waarom daar? Omdat het het centrum van de Veluwe is.
1999
SOS Events introduceert als eerste in Nederland de helikopterdropping. Een concept dat nog steeds staat als een huis!
1998
Eerste domeinnamen geregistreerd, zoals bedrijfsfeest.nl en teambuilding.nl.
1997
SOS Events stelt arrangementen inclusief eten en drinken samen, waaronder de fiets-fun-fantasie tocht.
1996
1 april schrijft Erik Kroon zich in bij de KVK. Binnen een half jaar verkopen 8 hotels de 'sportieve vergaderactiviteiten' van Erik.