Erik Kroon

Stop maar met je opleiding!

Geplaatst op vrijdag 10 mei 2013


Toen ik 14 jaar was vroeg mijn mentor Jansen op de MAVO wat ik later wilde worden. "Geen idee" was mijn antwoord en ik vond de vraag ook niet interessant. Toch vond Jansen deze vraag wel gepast want ik moest mijn vakkenpakket gaan kiezen. Op mijn 14de moest ik gaan bepalen wat ik later wilde worden. Ik kon moeilijk kiezen voor een bepaalde richting en ik deed wat iedereen deed; ik keek om me heen.

Mijn zus deed MDGO activiteitenbegeleiding en mijn broer HTS informatica. Beide richtingen vond ik wel wat en ik heb toen beide opleidingen op MBO niveau bezocht.De doorslag dat ik de MTS ging doen had vooral te maken met dat ik me meer thuis voelde op de opleiding en niet omdat ik het vak zo boeiend vond.

Vandaag las ik een deprimerend stukje in een vakblad over onze branche met letterlijk de tekst; "De evenementenbranche is ten dode opgeschreven". In de zinnen die daarna volgden las ik vervolgens dat er per jaar ruim 400 studenten vrijetijdskunde van de HBO opleidingen afkomen. Nadenkend over deze tegenstelling kom ik toch tot een merkwaardige conclusie; opleidingen blijven studierichtingen aanbieden, terwijl ze op voorhand weten dat de studenten na de opleiding geen werk kunnen krijgen.

Leuk hè, wonen in democratisch land waar je vrij bent om te studeren wat je wil. Bijzonder hè, dat opleidingen zelf mogen bepalen in welke vakrichtingen ze zich "specialiseren" met als doel zoveel mogelijk studenten te trekken naar hun opleiding. Mooi hè, dat opleidingen door de overheid, jouw belastingcenten, worden gesubsidieerd naar het aantal leerlingen. Daar gaat het mis. Opleidingen en overheid moeten marktcomfort opleidingen aanbieden. Ze moeten luisteren naar branches en met hen kijken in een glazen bol en daar gerichte grootschalige marketing op los laten bij te kort aan studenten.

Werken in de evenementenbranche, recreatie en toerisme is denk ik een van de leukste en populairste opleidingen van Nederland. Elke HBO-er die van deze opleiding afkomt verwacht een managementfunctie die er niet is. Elke MBO-er hoopt op een functie met een stukje doorgroei mogelijkheid, waarbij hij hooguit in het hoogseizoen 32uur per week kan maken.

Op mijn 14de was er nog geen MTRO of HBO Leisure management opleiding, maar als deze er was geweest was ik er waarschijnlijk ook naartoe gegaan. Achteraf had de vraag van de mentor anders moeten zijn; "Welke opleiding wil je graag volgen waar over 6 jaar voldoende full time werk voor je is". Mijn vader zei altijd tegen mij; "Gelukkig heb je een technische opleiding gevolgd, voor jou is er altijd werk". Zo is het pa!

Erik Kroon

Bij SOS Events is ieder personeelslid verplicht om een interne opleidingen te volgen. SOS heeft gekozen voor gradaties en voor certificaten. Een begeleider van een evenement is nog geen eventmanager van een evenement van 300 personen en een instructeur voor quadrijden is niet direct een dealer bij het pokeren.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs