Erik Kroon

Neem een bedelaar in dienst

Geplaatst op woensdag 24 april 2013


Een poosje geleden was ik op bezoek in Barcelona, voor een meeting met de leverancier van onze nieuwe E-step. Barcelona is een fantastische stad, die ik deze keer per E-step heb ontdekt. Een prachtige route gereden trouwens; vanuit het Noorden door smalle straatjes gereden, richting het Ramblas. Daar een tapasrestaurant bezocht en heerlijk gegeten! Na deze gezonde manier van netwerken vertrok ik weer richting het vliegveld. Een plek waar ik altijd mijn voelsprieten aan heb.

En ja hoor, ik hoefde niet lang te wachten. Tijdens mijn eerste bakje cappuccino van de dag kwam er een jongen aan, die vroeg of ik Engels kon. Op zo´n moment pak ik altijd eerst mijn waardevolle spullen, ga ik heel bewust opruimen en vervolgens ga ik zitten om zijn verhaal aan te horen.

Ik wist vanaf seconde één dat ik bedonderd zou gaan worden. Toch was zijn verkooppraatje geweldig! Hij vertelde dat hij de laatste vlucht richting Hongarije had gemist, zijn rugzak gejat was en dat hij daarom nu 19 euro nodig had. Daarmee kon hij een treinkaartje naar een motel in de buurt betalen. Of ik dat bedrag even aan hem kon ‘lenen´. Ik vroeg in mijn beste Hongaars (tijdens mijn jeugd heb ik door vakanties aan het Balatonmeer een woordje Hongaars geleerd) waar hij precies woonde in Hongarije. Hij kon me geen antwoord geven⃛ Ik wist genoeg.

Het rare is wel dat deze mensen, die waarschijnlijk al bedelend door het leven gaan, een goede talenkennis hebben en niet dom zijn. Daarnaast hebben ze een goed verkooppraatje; ook deze ‘Hongaar´ had vloeiende volzinnen. Hij bleef maar praten en kon me overtuigen! Hij wist me te raken en te overtuigen door goede argumenten te geven waarom juist ík hem het geld moest geven. Hij was gedeeltelijk emotioneel, probeerde eerlijk over te komen en keek mij continu recht in de ogen aan. Ook zijn interesse in mij was overtuigend; hij vroeg waar ik woonde en vertelde dat zijn neef 'toevallig' in Amsterdam studeerde. Het was zo perfect, ik was er voor 100% ingetuind⃛ Als hij Hongaars had gekund.

Denkt u nou: dit gebeurt mij nooit?! Dan moet ik u helaas teleurstellen. Het gebeurt u wel elke dag. Elke dag als u naar de supermarkt gaat staan er wel mensen te bedelen. Dit gebeurt vaak via een strakke organisatie die alle bedelaars in weer en wind wegzet met dure auto´s. Deze ‘bedelaars´ leveren hun centjes weer aan de ‘baas´ en verdienen op deze manier hun centen. Waarschijnlijk ook nog zonder belasting erover te betalen⃛ Mocht u het nu herkennen: neem zo´n bedelaar in dienst bij uw bedrijf. Waarschijnlijk wordt het je beste verkoper ooit!

Erik Kroon
eigenaar SOS Events BV

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs