Erik Kroon

Trending topic

Geplaatst op dinsdag 4 september 2012


Een nieuw woord in de dikke Van Dale is geplaatst; trending topic. Een woord wat direct connectie legt met “nieuwe” media; social media. Heel veel ondernemers hebben er nog niet zoveel mee en weten het nog niet of geheel niet toe te passen in hun huidige bedrijfsvoering. Ook ik heb er lang naar moeten zoeken en heb zelfs wel eens gedacht dat het me deze keer te snel gaat en mezelf afgevraagd waar het allemaal goed voor is.

Deze zomer ben ik erachter gekomen dat social media een medium is die de overheid buitenspel kan zetten. Zo werd er bij ons een e-step gestolen in Garderen. Zoals gebruikelijk hebben we de procedure gevolgd die hoort bij ons beleid. Een kopie van een geldig rijbewijs of ID document, betalen met pin (contant is bij ons niet mogelijk en zie ik dan ook bewust als risico voor mijn personeel) en uiteraard het ondertekenen van een document.

Dan moet je dus naar de politie. Voor degene die het nog niet weten; als je aangifte wil doen, moet je een afspraak maken. Helaas hebben zij het ook druk en kon dit pas 5 dagen na het voorval. In een andere plaats, 25 kilometer verderop, kon het direct na het weekend, dit dan maar gedaan. De schade is dan al geleden. De dief heeft dan in korte tijd zijn gejatte spul al kunnen afleveren, zonder dat de politie uberhaubt actie heeft kunnen ondernemen. De tijd die je als ondernemer hierin moet steken is zo´n 3,5 uur, exclusief de brandstof en personeelskosten die erbij komen. Terwijl we een kopie van een ID kaart hadden, wordt deze meneer niet direct opgezocht op zijn huisadres, om even te vragen de gestolen spullen terug te brengen. "Nee, zo makkelijk gaat het niet meneer," wordt me netjes verteld. Ik vraag nog gedegen op een nette toon, "hoezo niet?" "Nou, dat is een ander gebied", kreeg ik als antwoord. Politie in zijn woonplaats zal hem dan uitnodigen, per post waarschijnlijk, om zich vrijblijvend te melden.

Doordat ik dit riedeltje al eerder had meegemaakt, had ik mijn plan al klaar. Ik heb zijn ID op mijn facebook pagina gezet, met de tekst ''Crimineel gezocht''. Deze werd 50x gedeeld, en werd in korte tijd trending. Vervolgens Radio en TV Gelderland aan de lijn die vonden dat het allemaal niet kon wat ik deed en of ik ook nog even live in de uitzending wilde. NOT!! Ik zei als jullie zogenaamde journalistiek willen bedrijven dan doen jullie dit zonder een interview met mij. Dreigend dat dit negatief voor me uit zou vallen gaf mij nog meer een reden om hun successtory te dwarsbomen.

Inderdaad, mijn facebook pagina werd op TV Gelderland getoond (zonder balkje over mijn ogen trouwens, wel raar dat dit dan wel mag, zonder mijn toestemming) en mijn logo van mijn bedrijf werd in beeld gebracht. Ik was op vakantie en vernam via mijn FB dat het goede reclame was.

Het gaat me niet om de publiciteit. Het gaat mij om aan te tonen dat social media sneller is dan onze politie en dat de overheid juist deze middelen moet inzetten. Want: de dief werd na vier dagen gepakt. Vier dagen na mijn eerste plaatsing op facebook. Ik was met meer dan 300 likes trending topic geworden op Facebook en had RTL en het AD van me afgehouden, bewust.

Wat heb ik geleerd? Ik ga in mijn algemene voorwaarden opnemen dat wij uw ID plaatsen op onze Facebook pagina, wanneer u diefstal pleegt. En.. ik hoop dat er ooit een politie-agent op een hoge functie, die social media begrijpt, na het lezen van deze blog, inziet dat de wetgeving in Nederland achterloopt en bureaucratie ervoor zorgt dat ondernemers en individuen zelf actie ondernemen om dieven te vangen via social media.

Ben jij die politieman? Stuur me dan niet een briefje, maar bel me direct op, misschien heb ik nog meer tips voor je.

0577 401506

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs