Erik Kroon

Principe verdwijnt als het geld verschijnt

Geplaatst op vrijdag 5 oktober 2012


Ik vergeet nooit meer onze gouden jaren; de jaren dat de klant bij ons binnen kwam wandelen met een zak met geld en alles prima vond als het maar op ging aan een waanzinnig uitje. Zo was 2007 nu eenmaal. We organiseerden ruim 1200 evenementen dat jaar. We waren dat jaar TUV gecertificeerd en we zijn sindsdien een veilig bedrijf om zaken mee te doen (wat we daarvoor natuurlijk ook al waren, maar het keurmerk voor onze branche was er nog niet).

Ik vergeet ook nooit meer het jaar dat er bij een concurrent van mij een drama plaatsvond waar een aantal dames tijdens een bedrijfsuitje omkwamen bij het vlotvaren. De hetze op onze bedrijfstak was een feit, en er werd een vergrootglas op onze branche gelegd.

Daarna merkten wij steeds meer dat grote bedrijven eisten van ons dat we TUV gecertificeerd waren en dat wij CO2 uitstoot van onze Mini Coopers, quads etc. compenseren. De overheid zelf besloot in 2009 om vooral te gaan voor "locaties" met keurmerken als Greenkey. Ik vond dit allemaal zeer goed, ik wil immers ook altijd weten met wie ik zaken doe en onder welke voorwaarden.

Nu zijn we reeds 4 jaar in crisis en merk ik niets meer van de hype in 2007. Bedrijven kijken niet naar keurmerken en vragen zelfs niet hoe de veiligheid is gewaarborgd tijdens hun uitje. Ze vragen niet hoe ze zijn verzekerd wanneer er een voorval plaatsvindt en ze vragen niet of de materialen die wij gebruiken gekeurd zijn. Ze vragen zelfs niet of we lid zijn van een branche-organisatie.

Er wordt wel gevraagd om korting omdat de andere partij goedkoper is. En als wij dan vragen of ze daar ook standaard verzekerd zijn tijdens een outdoorprogramma weet men vaak het antwoord niet. Ook het antwoord op de vraag hoeveel begeleiders er op het programma staan en of ze aangesloten zijn bij de Vebon blijven ze schuldig. Er worden appels met peren vergeleken.

Als u een advies van me wilt hebben; realiseer dat een bedrijfsuitje risico´s voor uw collega´s en aansprakelijkheid voor uw bedrijf oplevert. Realiseer dat wanneer je zaken doet met een veilig bedrijf je hier naar de directie toe kan verantwoorden en ga alstublieft altijd even op bezoek bij het bedrijf voordat u boekt, hierdoor krijgt u veel meer het gevoel met wie u zaken doet en voorkomt u teleurstellingen of verrassingen. Bekijk hieronder de checklist om zo misverstanden te voorkomen.

Erik Kroon

Lijst waaraan te denken voordat u een outdoor bedrijf inschakelt:

- Vraag het outdoorbedrijf of deze is aangesloten bij de Vebon , wanneer hij/zij niet aangesloten is, heeft deze ook geen TUV keuring en kan hij/zij ook niet overleggen aan u wat zij doen met calamiteiten. Een TUV gekeurd bedrijf dient bij ongevallen (groot en klein) altijd een melding te maken.

- Vraag aan het outdoorbedrijf of hij/zij een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Vraag gerust naar de dekking.

- Vraag aan het outdoorbedrijf of zij bij gemotoriseerde activiteiten een WAM dekking heeft. (Deze dekt schade aan de bestuurder, veelal is dit niet het geval)

- Vraag aan het outdoorbedrijf hoeveel begeleiders het evenement begeleiden. 1 op 12 personen is een goed gemiddelde. Mocht er geen begeleiding op staan, realiseer dan dat u zelf alles moet regelen op de dag en dat u zelf veelal niet mee kunt doen met de activiteiten. Realiseer ook wanneer er geen begeleiding is er ook bij calamiteiten niet direct gehandeld kan worden.

- Vraag of de begeleiders een Reanimatie cursus hebben zodat zij weten wat te doen wanneer er sprake is van een vervelend ongeval.

- Vraag wanneer er materiaal kapot is of er reservemateriaal aanwezig is voor uw groep. Denk hierbij aan voldoende quads, mountainbikes etc.

- Vraag of er een alternatief programma wordt aangeboden bij slecht weer.

- Vraag of er foto´s of video´s worden gemaakt en of er een speciale website is waar u uw foto´s kunt bekijken.

- Vraag naar de algemene voorwaarden en neem deze uiteraard door voordat u definitief boekt.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs