Erik Kroon

Triple Nee Status

Geplaatst op vrijdag 28 september 2012


Vroeger werd ik binnengehaald als groot ondernemer, kreeg met gemak mijn financieringen voor mijn onroerend goed en ontving een prachtige paraplu tegen de zon. Niet veel later begon het te regenen in de bankenwereld, maar gelukkig had ik een mooie paraplu gekregen! Maar juist toen haalden zij mijn paraplu weg...

In 2012 kreeg ik groen licht voor het realiseren voor mijn klimbos in Garderen. Nog nooit had ik een lening bij mijn bank aangevraagd, altijd had ik alles uit eigen cashflow gehaald. Dit was de les die mijn vader, als oud bankdirecteur, mij van jongs af aan mee gaf: geef pas geld uit als je het hebt.

Terwijl ik, na 4 jaar ploeteren, het eindelijk voor elkaar had gekregen om dit klimbos te bouwen besloot mijn bank om geen financiering af te geven. Niet omdat mijn businessplan rondom het klimbos niet goed was, want dit plan hebben ze niet eens willen lezen. Nee, het ging erom dat ik, en ik vermoed met mij heel veel andere ondernemers, in 2009 voor het eerst rode getallen in het financieel jaarverslag had.

De meest vreemde opmerking die ik kreeg was deze: ''meneer Kroon, misschien moet u maar een jaartje niet innoveren.'' Ik besloot ter plekke afscheid te nemen van deze bank. Niet omdat ik bij een andere bank wel een financiering had kunnen krijgen maar gewoon uit principe. Ik voelde me bedonderd en had geen zin in een herhaling.
Uiteraard was er een private invester, die na 15 minuten in mijn blauw-grijze ogen gekeken te hebben, mij de lening gaf. ''Ik weet wie je bent en wat je de laatste 16 jaar hebt gepresteerd. Jij laat mij niet zitten'', waren zijn woorden.

Vroeger opereerde mijn vader ook zo, op vertrouwen en gevoel. Beide elementen zijn verdwenen in het bankwezen en je moet je als ondernemer blijven bewijzen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Triple Nee status in plaats van Triple A status.

Oh ja.. 20 augustus jongstleden zijn wij open gegaan met het hoogste en veiligste klimbos van Nederland. We liggen voor op de prognose: eind goed, al goed....

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs