Erik Kroon

Met drank op zakendoen⃛

Geplaatst op dinsdag 19 juni 2012


Een goede opvoeding kan je van pas komen wanneer je internationaal zaken gaat doen. Beleefd zijn en respect tonen voor de cultuur waar je zaken mee doet. Soms moet je dus ook accepteren dat het niet altijd zo snel kan gaan als in onze eigen kikkerlandje. Want wees eerlijk: ga jij tussen de middag uitgebreid warm eten, siësta houden en misschien, nadat de wijn een beetje weggetrokken is, nog naar je werk? Ik zie het al voor me: mijn eerste gesprek met een Chinese leverancier die ik ophaal vanaf Schiphol. We stoppen bij Jan in Ermelo om daar zijn nieuwe bier uit eigen brouwerij te proeven. We zetten het op een zuipen, om daarna te concluderen of deze leverancier wel bij me pas?! Wij vinden dit vreemd. In China niet.

Zo vergeet ik ook nooit meer dat wij accu´s voor onze nieuwe E-steps bestelden via “alibaba.com”. Maar wist jij dat ze in China iets langer en op een ander tijdstip oud&nieuw vieren? Veelal 15 dagen lang en dus zijn de fabrieken dan ruim twee weken gesloten! Ik wist het niet, ik had me niet ingelezen in de cultuur en vond het belachelijk. Dankzij hun feestje had ik 250 steps zonder accu staan en ging een aantal evenementen niet door. Zo bestelden we voor ons programma Sterrenslag ook ooit eens opblaasbare attracties via een plaatje op een website. Deze waren wel op tijd binnen, alleen waren ze ook ongeveer net zo groot als op de afbeelding⃛

Zakendoen in het buitenland: leuk en spannend, maar let ook op kwaliteit, cultuur, garantie, valuta, verzekering, levertijd, tijdsverschil en taal. Allemaal barrières die je misschien kunt ontwijken door in je eigen landje, voor een hogere prijs, zaken te doen. Alhoewel; de taal zal voor mij nooit een probleem worden. Ik ben namelijk tweetalig opgevoed: Uddels en Nederlands.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs