Erik Kroon

Mijn zorgen om Uddel

Geplaatst op vrijdag 26 november 2010


Iedereen vraagt me regelmatig waarom ik me toch zo druk maak om ‘mijn´ Uddel, centrum van de Veluwe met zijn hoogst gelegen natuurmeer van Nederland. (www.uddel.info). Zo ben ik 2-talig opgevoed, ‘Uddels´ tot half 4, daarna stond de thee klaar bij mijn moeder en sprak ik Nederlands. Niet zo raar als je weet dat mijn ouders uit Den Haag en Haarlem komen.

De lagere school en de mavo heb ik in Uddel doorlopen, waarna ik naar het grote Apeldoorn vertrok om de MTS te volgen. Echte vrienden heb ik niet gemaakt in Uddel, toentertijd begreep ik daar niks van. Achteraf is het wel logisch, ik praatte ‘gewoon Nederlands´, deed waar ik zin in had, had 5 baantjes tegelijk, kon niet voetballen, was het zoontje van de bankdirecteur, speel trompet, zat bij de kerk in het dorp verderop, had geen familie in het dorp en heb een uitgesproken mening. Toen ik op mijn 21e mijn eerste bedrijf begon, terwijl ik nog met de MTS bezig was, had ik een missie en een visie. Niemand begreep wat ik nu eigenlijk ging doen en dat ik daar geld mee kon verdienen.

Op mijn 26e richtte ik, samen met Arjo en Peter, de ondernemers vereniging van Uddel op. (www.uddel.net). Na de oprichtingsvergadering in 2002 werd ik de voorzitter van de ondernemers vereniging Uddel (OVU). Inmiddels ben ik 8 jaar voorzitter en ga ik mijn laatste termijn in. In de tussentijd doe ik er alles aan om ‘mijn´ Uddel te overtuigen dat Uddel in een zwart gat terecht komt. Uddel ligt in het Natura2000 gebied, toerisme en recreatie nemen af en boeren die stoppen met hun bedrijf. Om maar niet te beginnen over het zogenaamde industrieterrein. Begin 2004 realiseerde ik me al dat de weg te lang zal worden om dit ooit te realiseren. Als je dit zo leest, wetende dat Uddel recht heeft op zo´n 400 woningen, dan is het begrijpelijk dat Uddel een slaapdorp wordt.

Geen werkgelegenheid, afnemend aantal winkels, afnemend verenigingsleven en ‘buutenlanders´ in ons dorp. Natuurlijk val ik zelf ook onder buitenlanders, dus ik weet hoe moeilijk het is om in te burgeren in een dorp als Uddel. De overtuiging die ik heb voor Uddel is er maar één; zorg voor toerisme. Maar Uddel ligt toch op de Veluwe? Daar is elk dorp toch toeristisch? Niets is minder waar⃛ Uddel heeft nooit toerisme gehad, het heeft zelfs geen VVV.

Wij hadden kalvermesterrijen. Dus wij hadden toeristen niet nodig. Anno 2010 is de nood groot naar deze nieuwe inkomstenbron. Maar hoe ga ik een boer vertellen dat hij toeristen op zijn erf moet toelaten om het dorp leefbaar te houden? Hij kiest er liever voor om zijn schuren plat te gooien en daar een extra woning voor terug te krijgen. Zijn zoon kan dan voor weinig prachtig in het dorp blijven wonen. Daar kom ook nog eens bij dat Uddel in een krimpgebied; een krimpgebied.!!!!! Hoe belachelijk is dat!! Uddel heeft geen toerisme en de gemeente Apeldoorn zet Uddel in een krimpgebied. Als je het over missie en visie hebt dan heeft Apeldoorn dit totaal niet begrepen. Dom, dom, dom.

Gelukkig heb ik boer Arend, boer Jan en boer Leonard. Deze drie heb ik de afgelopen jaren zien groeien als de nieuwe entertainers van het boerenleven. Zij vertellen vol passie over hun werkzaamheden, ieder op zijn eigen vakgebied. Met deze drie ga ik de strijd aan om Uddel op de kaart te houden. Want Uddel heeft het hoogst gelegen natuurmeer, Uddel heeft oudheid en Uddel heeft kansen op toeristisch vlak. Dit moet alleen wel gecreëerd worden.

Dit is blijkbaar mijn missie in het leven, het leefbaar houden en krijgen van een dorp met een prachtige diversiteit van mensen en culturen. Een dorp dat veel waardering uit en in beweging is. Laat ik met mijn bedrijf nu een klein steentje bij kunnen dragen in werkgelegenheid en door veel sponsoring van de vele verenigingen. Ik geef graag adviezen aan ondernemers en hoop ooit dat iemand zal zeggen; ‘Erik Kroon zorgde voor de innovatie van een Veluws dorp⃛´

Maar dat doen we op de Veluwe alleen als je dood bent.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs