Erik Kroon

Een vereniging is net een bedrijf

Geplaatst op donderdag 15 december 2011


Het was april 2003 toen ik aan het eind van een playbackshow aan de bar belandde van ons dorpshuis. Arjo, eigenaar van het grootste transportbedrijf uit de buurt kwam naast me zitten en we begonnen wat te praten over 'ons' dorp. We waren nog steeds verbaasd dat we geen ondernemers vereniging hadden, terwijl wij vermoeden, na ons 5de biertje, dat er toch wel zeker 100 ondernemers moesten wonen in Uddel.

Een paar weken later, compleet nuchter, trokken Arjo, Peter en ik de stoute schoenen aan. Peter heeft een bedrijf in RVS laswerk en wilde ook meedenken in ons doel, het oprichten van een ondernemersvereniging. Aan de picknicktafel, bij mij aan de zaak, in een zomers avondzonnetje, hadden we het erover hoe dit aan te pakken.

Een uitdraai van de KvK zei genoeg: 100 inschrijvingen van ondernemers in Uddel. We deden een oproep aan alle ondernemers om in september in ons dorpshuis mee te denken over het oprichten van een vereniging. De winkeliersvereniging gaf telefonisch aan graag mee te willen doen, zodat zij meer draagkracht zouden krijgen.

Als voorbereiding had ik bedacht om niet een uitgekookt plan te maken, maar juist de ondernemers in de zaal te laten spreken. Dit werkte! Ik vroeg wat hun reden was om lid te worden en de antwoorden waren heel divers. Zo zei de eerste : 'om meer ondernemers te leren kennen' en een andere zocht contact met de overheid op deze manier. Een winkelier kon op deze manier weer goede acties verzinnen en als collectief konden we iets betekenen voor de jeugd en de ouderen van het dorp. Iedereen werd enthousiast en aan het eind van de avond hadden we 40 leden.

Aan dezelfde bar, maar precies een half jaar later, zaten Arjo en ik na te praten over deze avond. Een ondernemer sprak me aan en zei: 'Erik, ik was niet van plan om lid te worden, maar door de positieve energie die vrijkwam heb ik mijn handtekening gezet; compliment en maak er een succes van!' Een andere ondernemer kwam naar ons toe en zei: 'wij hebben 3 keer eerder geprobeerd een vereniging op te richten maar dit kwam nooit van de grond', en complimenteerde ons met het resultaat.

De vraag die ik mezelf stelde: 'waarom was het deze keer wel gelukt'? Waarschijnlijk omdat we gekozen hadden om de mensen te laten praten, niets voor te kauwen, en nooit zouden zeggen dat iets niet mogelijk was of fout was. Nu, 8 jaar later, ben ik nog steeds de voorzitter van deze bijzondere club en voel ik nog steeds positieve energie in bestuur en de vereniging. Zo zie je maar weer, het runnen van een vereniging is bijna hetzelfde als een bedrijf.

Erik Kroon

Bekijk hier de website van ondernemingsvereniging Uddel.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs