Erik Kroon

Een ‘Uddel applicatie´

Geplaatst op donderdag 24 november 2011


Jaren geleden kwam ik in aanraking met de schrijver van het boekje: ‘De positieve creatiespiraal´. Ik ga niet vertellen wat erin staat, dat moet je zelf maar eens lezen, maar de kern van het verhaal is: als je een wens hebt dan komt deze altijd uit.

Nog geen jaar geleden sprak ik mijn wens uit om het Uddelermeer, hoogst gelegen natuurmeer van Nederland, weer zwembaar te maken. Dat deze wens wel eens 10 jaar kan duren, wil nog niet zeggen dat de wens niet uit kan komen, was direct al mijn uitgangspunt. Toch zijn er al veel bewegingen die de goede kant op gaan.

Om het proces te versnellen ben ik bestuurslid geworden van de oudheidskamer, een ‘slapende´ stichting, die veel cultuur, kennis, kleding en oude werktuigen in eigen beheer hebben. Ondanks dat de oudere generatie niet trots is op ‘vrugger´, toen Uddel nog een arm arbeidersdorp was voor paleis het Loo, vergeten ze dat juist die oudheid de basis is voor de cultuur van Uddel.

Deze geschiedenis vertelt hoe er gewerkt werd in de bossen en hoe de mensen in armoede leefden. Het is belangrijk dat dit bewaard blijft en dat dit wordt doorverteld naar de huidige jeugd en vooral: aan de toerist. Deze laatste doelgroep wordt de redding van ons dorp Uddel.

Door mijn wens uit te spreken om het Uddelermeer weer zwembaar te maken is er een hele andere discussie aangezwengeld die ik wel gehoopt, maar niet verwacht had. De bevolking is enthousiast aan het worden en spreken me regelmatig aan. Ik krijg hulp van alle kanten!

Zo kreeg ik laatst een krantenartikel uit de Barneveldse krant toegestuurd door een buurtdorpsgenoot, die wist dat ik bezig was met dit mega plan; word ik geïnterviewd door een Veluws blad en krijg ik bezoek van een stichting die een wandelroute wil maken vanuit centrum Uddel langs bezienswaardigheden met cultuurhistorische waarde. Subsidies worden er aangesneden en de gemeente Apeldoorn helpt me aan alle kanten om meer te maken van ons dorp.

Nu nog geen jaar verder krijgen we volgend jaar ons schaapscheerderfeest weer terug op de Hunneschans, dat naast het Uddelermeer ligt. We krijgen een wandelroute in 3D versie, waarbij je het Uddelermeer bezoekt in de 12de eeuw na christus, maar ook de mogelijkheid om de oude uitkijktoren, naast het huidige bed & breakfast Bleekehoeve, weer terug te krijgen. Vanaf deze 35 meter hoge toren kan de toerist niet alleen het verscholen Bleekemeer zien, maar ook via de Aardhuisweg over de paarse heide naar het paleis kijken. Een wandelroute met QR codes, website en een echte Uddel App.

Uddel komt op de kaart en dankzij het enthousiasme van veel inwoners van het dorp kan dit sneller gaan dat we in eerste instantie hadden gedacht. Waar een wil is, is een weg!

In het verleden is bewezen dat Uddel heel snel kan schakelen, veelal door het zelf op te pakken en de schouders eronder te zetten. Dit komt voort uit de gedachte: ‘we hebben niemand nodig, wij regelen het zelf wel´.

Deze instelling kan wel eens de centrifuge worden van het bovenstaande plan. Ik hoef mijn wens dus niet bij te stellen, of me zorgen te maken of ik het wel waar maak, want het is al de wens geworden van ons dorp en dat is het belangrijkste van alles. We zullen zien hoe we er volgend jaar bij staan.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs