Erik Kroon

VVV

Geplaatst op donderdag 6 oktober 2011


In 1998 nam ik zitting in het bestuur van de VVV gemeente Barneveld. Toentertijd werd dit alles nog aangestuurd door gemeentes en was het aan de gemeente om zijn dorpen te promoten via de verschillende VVV´s in de verschillende dorpen. Subsidie kraan open zetten en klaar. Geen controle op wat er gebeurt, als de toerist maar werd geholpen.

In 1999 nam ik zitting in de adviesraad. Als creatief persoon (tenminste zo werd ik omschreven bij mijn aanstelling) was ik een aanwinst voor de VVV. In die tijd ging de VVV van Barneveld over naar de zuid-/west-Veluwe en hadden we te maken met nog 8 andere gemeentes. Eenmaal zitting genomen was ik erg benieuwd hoe dit logge orgaan zou gaan functioneren. Immers elke gemeente geilt op zijn eigen dorpen en bezienswaardigheden en willen deze uiteraard op nummer 1 zetten. Gezamenlijke promotie kan alleen als er wethouders zitten die inzien dat de toerist geen gemeente grenzen ziet.

Helaas ben ik zo´n wethouder nog nooit tegen gekomen. Eerst werd er bekend gemaakt dat er ruim 60 evenementen mede werden georganiseerd door de VVV´s uit dit gebied. Mijn eerste vraag terug moet zijn geweest; ‘aan welke verdienen we en welke kunnen we teruggeven aan de dorpen zelf om dit in te regelen?´ ‘Erik, je begrijpt er helemaal niets van, het is juist de bedoeling dat dit wordt ingeregeld door de vvv.´ ‘Pardon? Volgens mij is de enige taak die de vvv heeft: promoten van zijn/haar toeristisch gebied en niet het organiseren van markten, braderieën en loopfestijnen.'

De VVV is in mijn visie een verlengstuk en een verbindstuk tussen de verschillende toeristische bedrijven in een gebied en wordt betaald door gemeente belasting en toeristenbelasting (al is dit laatste veelal een snoepwinkeltje voor elke gemeente en gaat er zeker geen geld naar toeristische ontwikkelingen). De VVV moet zorgen voor een win-win voor het gebied.

De bedoeling was dus om nieuwe activiteiten te verzinnen en deze via de VVV uit te zetten. In 2000 had ik een gouden idee in de adviesraad gebracht, leg in elke VVV op de Veluwe een aantal gps systemen neer. Ik zorg ervoor dat er mooie wandelroutes in komen en jullie verhuren ze. Mijn plan kwam op plek 18, net achter het nieuwe wandelpad voor blinden en voor een nieuw fietspad tussen Ede en Lunteren.

De lijst was samengesteld door het bestuur, met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Zij wisten waarschijnlijk niet wat een gps was en daarom erg laag op ‘ons´ verlanglijstje gezet. Geeft niet, zei de voorzitter van de adviesraad tegen mij, volgend jaar proberen we het opnieuw. Volgend jaar? Maar volgend jaar zijn andere gebieden in Nederland ons voor en verliezen we de voorsprong en knowhow die we nu al in huis hebben. Er kwam geen reactie terug en ik besloot dan maar om het zelf op te pakken.

In 2000 organiseerden wij ruim 100 evenementen per gps en in 2001 ging dit al snel naar de 200. Op dit moment organiseren we per jaar ruim 600 evenementen per gps. In 2001 besloot ik uit de VVV te stappen omdat ik het gevoel had niet begrepen te worden.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik in 2005 een telefoontje kreeg van de toenmalige voorzitter van de adviesraad met de vraag: Erik; waar kunnen we die gps-en bestellen want hij staat dit jaar in de top 5. Eind goed al goed .

Erik Kroon

Erik is bestuurslid van Regio Belangenvereniging Veluwe en Valley en volgt alle toeristische ontwikkelingen nauwkeurig op dit gebied. Tevens is hij gesprekspartner voor gemeente Apeldoorn om cultuurhistorie te combineren voor evenementen. Erik is tevens bestuurslid van de oudheidkamer Uddel zodat de oudheid bewaard blijft voor de toekomst.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs