Erik Kroon

Grote stad, klein dorp

Geplaatst op maandag 26 september 2011


De laatste jaren ben ik me eens gaan verdiepen in de lokale politiek. Geen idee waarom ik altijd op die ene partij stemde, maar in de wandelgangen doet de VVD wat voor ondernemers dus leek het me dan maar verstandig om ook lokaal te stemmen op de VVD.

Bij mijn eerste kennismaking met het stemhokje, werd ik een zaterdag ervoor gratis geïnformeerd op het raadhuisplein in Apeldoorn. Nee de partijen komen niet naar de dorpen toe. Zeker niet naar Uddel, dat per definitie zorgt voor 80% stemmen voor de SGP. Eenmaal op het raadhuisplein vroeg ik aan de eerste VVD-er wat hij voor mij ging doen. Hij keek me aan van top tot teen en zei de magische woorden: ‘ik begrijp niet waar je het over hebt´. Ik vertelde hem dat ik uit Uddel kwam, en vroeg wat hij voor mij kon betekenen. Ik kreeg een flyer en daar stond het allemaal in. Dit was dus mijn eerste kennismaking met een politieke partij; deze man kon mij niet uitleggen wat ‘ie aan het doen was. Waarschijnlijk een sjaal gekregen als souvenir als ‘ie de hele dag flyers ging uitdelen van de VVD.

Zo vergeet ik dan ook nooit meer mijn kennismaking met de wethouder van Apeldoorn. Ik vroeg hem hoe hij de dorpen binnen de gemeente Apeldoorn ziet, en natuurlijk specifiek mijn dorp Uddel. Zijn bewoordingen waren: ‘prachtig; een dorp gelegen tussen bossen en heides en een heel zelfstandig dorp´. Ja.. dat wist ik zelf natuurlijk ook wel. Toen heb ik hem uitgelegd dat ik het zo vreemd vind dat de regelgeving in een dorp altijd hetzelfde is als in de ‘stad´ Apeldoorn (Apeldoorn heeft geen stadsrechten en is daardoor het grootste dorp van Nederland). Dat vond hij ook erg belangrijk want dat was makkelijk. Toen vroeg ik hem: ‘als er met dezelfde maat wordt gemeten in Apeldoorn, waarom hebben wij geen speelterreinen, speeltoestellen en trapveldjes en hebben ze dat in het dorp Apeldoorn om de straat⃛.?´ Het was stil. Typisch geval, uit het oog uit het hart.

Dan zullen we het maar niet hebben over onze politiepost, nee die hebben we niet. Of over de aanrijdtijden van de ambulances, 16 minuten. Dus lossen we dit veelal zelf op in ons dorp door hoge sociale controle en door de vrijwillige brandweer op te leiden voor reanimatie en AED apparatuur. En dieven maken ook weinig kans, er is altijd wel iemand wakker en iedereen kent hier zijn of haar buurman nog, dus een politieman is ook niet meer nodig.

Gelukkig komt de burgemeester elk jaar wel trouw de aubade afnemen op Koninginnedag, ja hehe.. in heel Apeldoorn gebeuren zulke sociale dingen niet meer. Subsidies verdwijnen vanuit gemeente en provincie waardoor verenigingsleven onder druk komt, maar ja dit komt waarschijnlijk omdat er wel geld in het verleden is opgemaakt aan alle trapveldjes in het dorp Apeldoorn omdat ze anders bang zijn voor hangjongeren en vandalisme. Maar goed, in Uddel hebben ze subsidies niet nodig, want dat is een zelfstandig dorp dat regelt alles zelf wel.

Nee, moet je eens kijken wat er aan vandalisme ondertussen in Uddel gebeurt en de politie komt niet voor een opgeblazen bloembak of kapotte brievenbus. Waarschijnlijk verwacht de gemeente dat we ook deze problemen zelf oplossen, want dat doen ze in Uddel zo goed en ⃛.zelfstandig.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs