Erik Kroon

Jan was een mooi mens

Geplaatst op dinsdag 20 september 2011


Je ontmoet soms mensen die je nooit meer vergeet. Kanjers die altijd op je netvlies blijven staan. In 1999 bedacht ik de helikopterdropping in Nederland. Een uniek concept die mijn organisatie mede groot heeft gemaakt.

De helikoptermaatschappij Helicon had op dat moment Jan in dienst. Jan was de regelneef van vliegveld Teuge. Behalve dat hij alles regelde voor iedereen op Teuge was hij ook een bijzonder goede piloot.

Zijn hele leven stond in het teken van vliegen. Ook tijdens zijn eerste ziekte, kanker. Maar Jan bleef doorvechten en overwon, zoals velen. Ik zag hem wekelijks op ‘mijn´ helipoort staan in Garderen. Met zijn oude Caddy, zijn hondje en zijn blauwe pet, met een afbeelding van vleugels op de klep. Hij regelde alles, hij belde me van te voren op en controleerde op de helipoorten alles.

Jan had humor, zo vergeet ik nooit meer de dag dat mijn klant uit de dikke Daf stapte en oog in oog werd gezet door Jan met⃛ de koeien. De helikopters waren er nog niet en Jan begon een verhaal over koeien en vroeg wie er wel eens op een koe heeft gezeten. ‘Niemand? Oké, dan wordt het een lange middag!´ Iedereen had echt het idee dat ze op een koe moesten gaan zitten.

Ook verbaasde ik me telkens over zijn betrokkenheid met de deelnemers aan onze evenementen. Zo kwam en komt het regelmatig voor dat mensen niet durven te vliegen in een helikopter. Jan nam deze personen veelal even apart en ging vervolgens vertellen dat hij nog nooit had meegemaakt dat iemand niet in een helikopter was gestapt. Zijn enthousiasme, betrouwbaarheid en betrokkenheid trok iedereen over de streep om toch in de helikopter te stappen.

Als er een mooie zondag was ging ik samen met mijn vriendin naar Teuge om even te kletsen met onze leveranciers daar en om een biertje op het officierendek te drinken. Jan was daar natuurlijk altijd en koppelde mij aan elke piloot die hij tegenkwam. Erik er is nog plek voor een vlucht naar Duitsland, wil je even mee? Zonder dat ik ja kon zeggen zat ik in een vierpersoons Cessna en vloog naar een terrasje net over de grens. Jan was mijn held!

Toen hij na een ingrijpende operatie in juni niet meer in staat was om zelfstandig naar Teuge te komen, hebben zijn vrienden hem per helikopter uit Putten opgehaald. Dat dit alles voor hem was georganiseerd en vele bekenden hem die dag op Teuge opwachten, betekende voor hem, zoals hij zelf later zei: ‘de mooiste dag van mijn leven´. Ook de week voordat hij overleed was ik nog bij hem op zijn slaapkamer in zijn huis in Putten. Hij had een boordradio naast zijn bed staan en praatte met iedereen die over vloog, veel piloten maakte een extra ommetje boven zijn huis als groet. Ook Versteeg, de stuntvlieger, maakte vele salto´s aan onze vriend.

Jan van de Kamp is 64 jaar geworden.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs