Erik Kroon

Mijn eigen eiland

Geplaatst op maandag 2 mei 2011


In mijn 13e levensjaar stapte ik dagelijks op de fiets richting het Blekemeer. Dit meer, ontstaan in de ijstijd, is het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland. Midden in dit meer ligt een eiland dat is ontstaan door het afsteken van veen, wat later onder water is gelopen. Veel van mijn jeugdige avonturen heb ik bij dit meer beleefd!

Ik had met mijn vrienden, Andre, Harry en Willem, een steiger gebouwd. Hiervoor hadden we het hout gepakt uit de leegstaande kalverschuur. Deze steiger was onze trots en hier zaten we dan ook elke dag te vissen op witvis en snoek. Het lag natuurlijk aan het seizoen wat we vingen.

Het Blekemeer is een gevaarlijke plas. Het naastgelegen weiland is een veengebied met drassig tot moerassig landschap. In de winter is het ijs nooit te vertrouwen en de sages van het Blekemeer maken het nog minder geliefd. Toch wisten wij altijd de weg te vinden in dit drassige landschap zonder weg te zakken.

Zo vergeet ik nooit de dag dat de nieuwe politieagent poolshoogte kwam nemen van onze illegale activiteiten aan dit Koninklijke meertje. Eigenlijk wel erg bijzonder; er staat nergens dat je er niet mag vissen en toch weet iedereen in het dorp dat het niet mag! Maar goed, je voelt hem al aankomen. De politieagent doet 8 stappen in het drassige moeras en zijn benen zaten al onder de stinkende moerasdampen.

Eenmaal bij ons aangekomen vroeg hij onze namen. Ik vertelde de dampende politieagent dat ik van Troost heet, uit Amsterdam kom en dat we op vakantie zijn. We wisten echt niet dat je hier niet mocht vissen! Helaas kwam de smoes van Andre niet helemaal geloofwaardig over. Zou het hebben gelegen aan zijn Uddelse dialect? We moesten per direct vertrekken en bij de volgende keer zouden we een boete krijgen. Dit weerhield ons echt niet om terug te komen naar ons favoriete vis plekje!

Omdat wij ontdekkingsreizigers waren in dit onbekende en onbeminde gebied, bouwden we een brug naar ons ontdekte eiland. Met hamers, spijkers, planken en veel plezier hadden we een brug gemaakt naar het nieuwe land. Niemand was daar ooit geweest, wij waren de pioniers. Mijn vrienden en ik hadden nu echt een eigen eiland!

Ons eiland bleek de beste plek zijn om te vissen. We vingen het ene voorntje na de andere. Deze gooiden we altijd in een emmer om zo een wedstrijdje onderling te houden. Plotseling hoorde ik iemand. Het was een vaste bewoner van het eiland, meneer de reiger. Hij stond pal naast mij, mijn visjes uit mijn emmer te vissen. Drie keer raden wie de wedstrijd verloren heeft!

Ook die keer dat een boswachter ging kijken op het eiland en wij zo vriendelijk waren om de brug nu toch maar eens op te ruimen vergeet ik nooit meer. Gelukkig hadden we oplettende buren en waren zij zo aardig om hem op te pikken van het eiland met hun metalen boot. We moesten ons wederom melden bij de meneer van de politie.

Nog in datzelfde jaar hebben we het voor elkaar gekregen om een visvereniging op te richten waar ik tot de dag van vandaag nog lid van ben. Helaas weinig tijd om te vissen, maar ik ben wel de gelukkigste man ter wereld. Ik kijk elke dag vanuit mijn huis uit op het eiland van het Blekemeer, het eiland dat ik heb ontdekt met mijn vriendjes. Het eiland waar elk jaar een reiger zijn nest bouwt en ik wordt elke ochtend gewekt door de ganzen die volop genieten van dit stukje natuur.

Het enige wat ik mis is de metalen boot en een eigen aanlegsteiger, maar wie weet komt dat er nog wel een keer van:)

Erik Kroon.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs