Erik Kroon

Bungalowpark rijp voor de sloop

Geplaatst op dinsdag 26 april 2011


Ook Uddel heeft een Poolse camping. U kent het bekende verhaaltje wel, een camping vol Oost Europese bewoners die het werk doen waar wij Nederlanders geen zin in hebben. Deze discussie wil ik hier echter niet beginnen. Ik wil het hebben over het verpauperde bungalowpark van ons mooie dorp Uddel.

Het bungalowpark, gelegen tussen Uddel en Elspeet, ligt tegen één van de oudste heides van de Veluwe. Het park is gemakkelijk te vinden als je het spoor lege bierblikjes volgt. Het park is zwaar verloederd. Er zijn willekeurig bomen gekapt, dagelijks is er geluidsoverlast en in de pauze wordt Pools gepraat in de kantine!

Vroeger was dit park voor de PTT (Post Telegraaf Telefoon) werknemers. Tegenwoordig beter bekend als TNT post en KPN. De PTT medewerkers konden gratis gebruik maken van deze parken. Hier waren verschillende faciliteiten te vinden, waaronder een zwembad. Hier ging ik nogal eens stiekem zwemmen met mijn vriendjes.

Tegenwoordig staat er een Poolse dame achter de bar en wordt er weinig Nederlands gesproken. We nemen dan ook al snel aan dat de criminaliteit in ons dorp daar vandaan komt. De ene keer dat er in mijn huis wordt ingebroken was het toch echt een Nederlands sprekende jongen. Uit mijn eigen dorp wel te verstaan!

Ook de overlast is betrekkelijk. Ga eens met ze praten en je komt erachter dat hun cultuur volkomen anders is. Ze zullen waarschijnlijk vertellen dat 6 weken werk in ons land, gelijk staat aan een halfjaar salaris in Polen. Ze werken hier om hun studie te kunnen betalen in Polen. Ze schoppen liever geen rotzooi, dan worden ze gelijk teruggestuurd en een tweede kans krijgen ze niet.

Ze zitten zes weken lang met tien personen in een veel te kleine bungalow. Dan vind ik het niet gek dat de waslijnen tussen de bomen hangen en dat de Poolse carnavals muziek twee kilometer verderop nog te horen is.

Nee, we hoeven niet boos te zijn op onze Oost Europeanen maar op de eigenaar van het park. Hij heeft een bezetting van 120% en een veel te hoge prijs voor zijn bungalows. Het ergste van alles is dat deze 25 jaar geleden al waren afgeschreven. Het park is een ravage. Bomen zijn gekapt, de receptie is een bouwval, het zwembad zit vol ongedierte en het voetbalveld is een mollenparadijs. Het park is kapot gemaakt, door het intensieve gebruik van de spullen moet het regelmatig worden onderhouden. Dit wordt gewoon helemaal niet gedaan!

Ik hoor u al denken, waar is dan toch de overheid in dit verhaal? Daar kan ik u geen antwoord op geven. Er komen wekelijks klachten binnen over geluidsoverlast. Dit wordt echter niet opgelost. En ook mag er niet permanent in een recreatiewoning worden gewoond. Hier komt de verhuurder prima mee weg door elke zes weken van gebruiker te veranderen.

De gemeente is ook niet blij met de uitstraling van het park. Maar ze weten niet wat ze er aan kunnen doen. Ik zou zeggen, kijk of de huisjes brandveilig zijn! Het park moet toch voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen?! Schijnbaar ziet de gemeente geen reden tot actie.

Maar wees gerust. De provincie heeft geld geboden op het terrein zodat het teruggegeven kan worden aan de natuur. Nee, daar worden we blij van! Of het blijft een ravage of het wordt natuur. Wij hebben liever een ondernemer die er een mooi park van maakt. Dat er weer toeristen rondlopen die van de prachtige natuur komen genieten.

Mocht de huidige eigenaar het park teruggegeven aan de natuur, waar hij uiteraard een bedrag met zes nullen voor ontvangt, dan is één ding duidelijk: hij hoeft straks niet veel meer te slopen.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs