Erik Kroon

Crisis

Geplaatst op donderdag 17 februari 2011


Het was de nieuwjaarsborrel van 2009. Ik was te gast in Apeldoorn bij de borrel van de KvK. Er werd een speech gegeven door de eigenaar van een groot bedrijf in sanitair materiaal. Zijn verhaal, met nieuwe ontwikkelingen en een platform voor opleidingen en studenten, was fantastisch. De directeur vertelde vol trots en passie. Ik was onder de indruk, wat vooral kwam doordat hij het niet had over de crisis. SOS Events had in 2008 de hoogste omzet ooit, maar ik wist dat er barre tijden aankwamen. Twee weken na deze nieuwjaarsborrel zat ik bij de sociëteit van Nyenrode en vroeg ik aan de leden hoe ik mijn personeel deelgenoot kon maken van de crisis. Het advies was simpel: nodig ze één voor één uit en vraag hen of ze alles willen doen wat jij wil dat ze doen, om SOS Events de crisis voor te laten blijven. We maakten afspraken met elkaar en we wisten dat 2009 niet voor iedereen leuk zou worden, maar iedereen ging akkoord en in de aanval. Op 1 februari kocht ik midden in Garderen een oud winkeltje van familie Bakker. De man was al ruim 30 jaar de schoenmaker van het dorp. Een oude ambacht was verdwenen en het winkeltje, waarvan ik de nieuwe eigenaar werd, stond leeg.

Mijn aanval op de crisis was verbreding van de doelgroep. Dit realiseerde ik door “de Veluwe Specialist” in de voormalige schoenmakerij te openen. We sloopten alles zelf en bouwden het ook weer op. Ieder personeelslid die een hamer vast kon houden hielp mee. De Veluwe Specialist is een verhuurshop van GPS systemen, verhuur van E-steps, Tandems, GPSbikes en Mini Coopers. Ook kunt u hier een ballonvaart over de Veluwe of parasailen boeken. Op de bovenverdieping van de winkel gaat u op de foto in Veluwse klederdracht. Allemaal gericht op de toerist die Garderen en de rest van de Veluwe op een bijzondere manier wil ontdekken.

Eind april was het zover. Alles was klaar en de uitnodigingen waren de deur uit voor de opening van de Veluwe Specialist. De wethouder van Barneveld sprak enthousiast over mijn durf voor deze nieuwe activiteit, zeker in tijden van crisis. Ik vertelde hem dat het woord crisis eerst niet in mijn speech voor zou komen. Totdat ik diezelfde middag de Apeldoornse krant opensloeg. Op de voorpagina stond het faillissement van het bedrijf waar ik de nieuwjaarsborrel had gehad. U raadt het al: ik pas mijn speech aan en vertel dat de crisis de reden is voor het doen openen van de Veluwe Specialist. 2009 sluit ik af als één van de slechtste jaren in het 13 jarig bestaan van SOS Events.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs