Erik Kroon

Ontvoerde ondernemer

Geplaatst op zaterdag 15 januari 2011


Zurich, april 2010. In een vijfsterrenhotel, gelegen op een heuvel met uitzicht over het meer van Zurich, was ik bijeen met zo´n 80 ondernemers van over de hele wereld. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Ernst & Young. Zij organiseren ook de Entrepreneur of the Year verkiezing, waar ik in 2006 finalist van mocht zijn. Het was een bijzondere bijeenkomst door de sprekers en de entrepreneurs uit Azië, Afrika, Europa en China. Eerste avond was het meteen al raak.

Ik zat aan een tafel met een ondernemer die over de gehele wereld elektriciteitscentrales plaatst. Naast Marc, een farmaceut die net zijn nieuwste medicijn had verkocht en daarmee binnen was. Tegenover me zat een monnik, tenminste, dat is hij zestien jaar geweest in Zuid-Afrika. Dit deed hij voordat hij een opleidingscircuit opzette en nu de eigenaar is van 17 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Aan de rechterzijde van me zat John, een ondernemer uit Schotland en een ICT ondernemer van 25 jaar uit Zweden zat daarnaast. Een zeer bijzondere tafelbezetting dus.

In de bar trok Marc een fles Piper champagne van het rek in verband met zijn vroege pensioen, 34 jaar, en verdeelde deze onder de aanwezigen. Ik was zelf aangeschoven bij de groep Nederlanders en zag de jonge Zweedse ondernemer al heen en weer zwalken. John vroeg of ik nog met ze meeging Zurich verkennen. Ik wees deze interessante uitnodiging af omdat ik toch ook graag de bijeenkomst van de volgende dag nuchter mee wilde maken. Wat ik al dacht, was ook precies wat er gebeurde. De volgende ochtend werd de eerste sessie geopend door Prins Charles, die ons allemaal een bijzonder enerverende bijeenkomst wenste. Naast me zat de bouwer van elektriciteitscentrales, die ook mee was geweest de afgelopen nacht. Ik keek hem aan en we begonnen te lachen, we misten namelijk John, Marc en de Zweedse ondernemer. Na een uur kwamen John en Marc al lachend binnen en namen plaats aan onze tafel, de Zweedse ondernemer had zich afgemeld voor de ochtendsessie. De toon was gezet.

Het thema was, ‘welke rol speelt de ondernemer in de milieu discussie?´ Hoe ga je als ondernemers daar mee om en hoe kan het dat ondernemers nooit worden betrokken in politieke besluitvorming? Je kunt ons er beter van te voren bij betrekken, dan ons naderhand allemaal regels op te leggen die niet uitvoerbaar zijn. Over het algemeen zijn ondernemers betrouwbaar en kunnen snel oplossingen verzinnen. De sprekers die dag waren Bertrand Piccard, hij vloog als eerste mens rond de wereld op zonne-energie, Björn Lomborg, de grote tegenstander van Al Gore en nog enkele bijzondere sprekers.

De volgende dag waren het vooral ondernemers die aan het woord waren. Ondernemers met fantastische verhalen. Ik ging naar de bijeenkomst van de Russische ondernemer Sergey Vykhodtsev (lastig he..). Hij was piloot van een Antonov in het Russische leger, tot de economie eind jaren 70 volledig instortte. De roebel was in een klap niets meer waard waardoor zijn topsalaris ineens een arbeidersloontje was geworden. Zonder blikken of blozen vertrok hij naar Zuid-Afrika, waar het Russische leger ook actief was en hij nog wel wat vrienden had zitten. Ook daar stonden Russische vliegtuigen aan de grond, niets te doen. Hij bedacht toen om rondvluchten en charters te vliegen voor backpackers. Zo begon hij, op kosten van zijn eigen overheid, zijn eerste fortuin te verdienen.

Tijdens een van deze vluchten ontmoette hij een ondernemer die een waterbron had in Afrika. Rusland had toen geen ‘veilig´ drinkwater. Zijn volgende handel werd: water. Containers vol, schepen vol, elke dag heen en weer naar zijn Rusland. Hij verdiende zijn eerste miljoenen ermee. Toen er weer een crisis uitbrak in Rusland kon hij zijn rekeningen niet meer betalen en werd hij ontvoerd (ja, het wordt nog gekker). Van een gerespecteerd ondernemer werd hij binnen een dag gezien als crimineel en stond hij met zijn foto in alle dagbladen. Tijdens zijn ontvoering krijgt hij de kans om te vluchten, waarbij hij wordt beschoten.

Het loopt goed af en hij duikt onder in Afrika. Daar ontmoet hij een ondernemer die voedingsupplementen maakt. Hij zet dit product in de markt van Rusland en is in korte tijd weer een gerespecteerd ondernemer, en multimiljonair. Hij verkoopt dit goedje voor veel geld aan een grote Europese speler in de markt en wordt daarna door Poetin benaderd of hij niet iets voor het toerisme kan betekenen in Rusland. Op dit moment laat hij 20 hotels bouwen aan de Zwarte Zee (Sotsji), waarbij er gegokt wordt op de Chinese toerist. Er wordt een vliegveld aangelegd met zijn eigen vliegtuigmaatschappij, uiteraard met zijn reisbureaus en activiteiten. Een compleet cirkeltje. Uiteraard zullen de Olympische Spelen in Sotsji daar een belangrijke aanjager voor zijn.

Zie je dit al voor je in Nederland? Als je BV klapt, wat tegenwoordig gewoon kan gebeuren door de crisis waarbij enkele klanten niet kunnen betalen (en ik ken er echt heel veel van), dan ben je in Nederland een prutser en zal iedereen over je praten. Oké, je wordt niet direct neergeschoten maar je wordt daarna nooit meer als volwaardig aangezien.

Ik zie het al voor me. 'Erik, er is telefoon voor je van het torentje.' ‘Oh?´ ‘Ja, Mark Rutte aan de lijn, hij wil graag dat jij ervoor zorgt dat er meer buitenlandse toeristen naar Nederland komen.´ ‘Oké, geef maar door.´ ‘Hé Erik!´ ‘Ha, die Mark!´ ‘Erik, weet je nog dat je me vertelde dat je het zo raar vindt dat we veel binnenlands toerisme hebben en dat jij hier wel een oplossing voor had?´ ‘Ja, dat klopt Mark, ik geloof dat ik dat wel kan regelen.´ ‘Oké, zeg maar wat je nodig hebt, dan krijg je van mij carte blanche.´
Toen ging de wekker⃛

Mark, mocht je ooit nog eens meer werkgelegenheid moeten creëren in de toeristische sector, je kunt me altijd bellen op 0577 401506.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs