Erik Kroon

Geboorte van SOS Events

Geplaatst op woensdag 17 november 2010


Handel, handel, handel

Ik stond in het dorp en buurtschappen op de Veluwe erg bekend om mijn handel. Was altijd in de weer en in de schuur van mijn vader, naast de Rabobank, stond het regelmatig vol met spulletjes. Een bijzondere periode waarin ik veel leerde over onderhandelen en uiteraard ook om groter te denken. Ik was klaar met de MTS op 1 juni 1996, maar schreef me op 1 april 1996 al in bij de KVK. Met mijn drive-in show, karaokeshows en door mezelf als zanger/presentator te verhuren verdiende ik mijn geld. In dat jaar werd ik gevraagd om DJ te worden op Lowlands in het 24-uurs café. Dit heb ik tot 2001 gedaan, als hobby!
 
In 1996 was mijn toenmalige schoonvader Harry Schoenmaker druk op zijn vrije zaterdag en zondag met het verzorgen van klootschieten bij Gasterij Zondag. Bij moeder Baars aan de koffie en daarna op stap om te gaan klootschieten met groepjes die bij de gasterij een etentje hadden. Harry vroeg mij regelmatig mee, en liet me een vak zien dat ik nog niet kende; outdoor evenementen. Volgens Harry waren er weinig ondernemers die dit verzorgden en na navraag bij Bilderberg Speulderbos kwam ik erachter dat dit misschien wel een goede aanvulling was van mijn huidige dj gebeuren. Zo stelde ik een aantal programma´s samen en werkte me een slag in de rondte. Geweldige tijd om te pionieren en deze markt te ontdekken.
 

Die jongen op de Dam

Elk jaar stond in mei die jongen van de Gouden Gids op de Dam. Een fout pak en een net te dun jasje met teveel en te grote knopen. Een pantalon met kreukels en een witte blouse met losse draadjes aan zijn knopen. Het was een aardige jongen en zei tegen mij,  ‘meneer Kroon, weer hetzelfde als vorig jaar?’
Ik antwoordde duidelijk, ‘nee!’
‘Hoe bedoelt u meneer Kroon?’
‘Nou gewoon nee, ik ga op internet.’
‘Meneer Kroon, zult u dit nu wel doen? Internet is een hype en zal nooit het bereik hebben wat een Gouden Gids heeft.’
Ik zei tegen hem dat ik nu de kans had om niet tussen mijn concurrenten te staan, in alle regio’s van de wereld zichtbaar was en full color kon adverteren.
 

Eerste internetsite van Uddel

Ik pakte mijn 10.000 gulden ‘Gouden Gids geld’ en kocht 100 domeinnamen. De eerste die ik wilde hebben was www.sos.nl. Maar helaas, SOS is een beschermde naam waardoor ik deze niet kon krijgen. Daarna kocht ik www.feestadres.nl. Immers, mijn slogan was ‘SOS uw feestadres’ en met deze domeinnaam ging ik mijn bedrijf promoten in Uddel en omstreken. Met mijn witte Mercedes MB 100, tweede hands, reed ik rond met achterop de bus www.feestadres.nl. Helaas was ik vergeten dat Uddel en eigenlijk alle dorpen op de Veluwe, toen nog geen kabel hadden liggen. Veel mensen vroegen aan mij wat www.feestadres.nl was. Ik was trendsetter met de eerste internetsite van Uddel, alleen kon niemand dit zien.
Erwin, vriend en klasgenoot van de MTS, heeft de eerste site gemaakt. Jaren later komt Erwin bij mij werken als websitebouwer en om de IT/ICT zaken binnen SOS Events te regelen. De site trok weinig bezoekers, Google bestond immers nog niet en Ilse was de enige Nederlandse zoekmachine die we hadden.
 
Ik kom nog even terug op de Gouden Gids. Als de Gouden Gids in die tijd zijn database online had gezet, dan was de kans groot geweest dat hij wereldwijd de grootste zoekmachine was geworden. Maar ja, een ‘oude organisatie’ heeft ook oude gewoontes en oude medewerkers.
 
Er werden nog andere domeinnamen aangekocht waaronder www.bedrijfsfeest.nl en www.teambuilding.nl. In die tijd moest je verantwoording afleggen waarom je een domeinnaam wilde aanschaffen. Gelukkig kon ik online al aantonen dat deze bij mijn organisatie hoorde.
 

Gesprek met Paul de Ridder

Ik vergeet ook nooit meer dat ik gebeld werd, denk dat dit in 1998 of 1999 moet zijn geweest, door Paul de Ridder. Of hij bij mij op gesprek kon komen, wat ik natuurlijk geen probleem vond! Mijn kantoor was toen nog bij mijn ouders en de opslag van mijn spullen had ik bij de familie van Giffen in Garderen.

Paul kwam binnen en het eerste wat hij vroeg was wat ik ging doen met www.bedrijfsfeest.nl? Paul had namelijk www.bedrijfsuitje.nl en ging een portal opzetten met allemaal leuke uitjes erop. Ik heb hem toen uitgelegd dat er op www.bedrijfsfeest.nl alleen maar eigen diensten van SOS Events komen te staan en ik dus geen portal begon. Uiteraard werd ik wel adverteerder op zijn site, immers, cross-selling en portals waren in de begin jaren van 2000 nog interessant.

Op dit moment staan wij op geen enkele portalsite meer, omdat ik hierin niet meer geloof. Aanbod is veelal te groot, en google is machtiger dan wie dan ook.


Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs