Erik Kroon

Links(on)handig

Geplaatst op maandag 3 januari 2011


Ja, ik ben links. Toen ik op de kleuterschool terecht kwam hadden ze, in 1979, nog geen linkshandige scharen. Ik knipte dus links met een rechterschaar. Dat is echt niet makkelijk en zelfs pijnlijk. Maar ja, als linkshandige word je dagelijks gediscrimineerd. Wat heel veel mensen niet weten is dat wij 6 jaar eerder dood gaan dan een rechtshandige. Wat je waarschijnlijk ook niet weet is dat linkshandige mannen vrouwenhersenen hebben en dus de rechter helft groter is dan de linker. Dit heeft vooral effect op de creativiteit, voor mijn vakgebied is dat dan wel weer handig. Maar ik ga wel eerder dood.

Stel je eens voor; je bent 8 jaar oud en krijgt op de lagere school een ouderwetse vulpen. Ben je links dan krijg je een groene en ben je rechts dan krijg je een rode. Ik voelde me buitengesloten dankzij die pen. De leraar wist waarschijnlijk niet eens dat hij me dankzij die pen een moeilijke jeugd heeft bezorgd. Als je links bent kun je niet schrijven met een vulpen, probeer maar eens. Je zult zien dat je met je handpalm over het papier gaat en daarmee alles uitveegt. Daarvoor hadden ze een oplossing; een vloeipapiertje. Ja lekker joh! Iedereen is al lang klaar met de schrijfopdracht, behalve Erik. Want die moest namelijk over elke letter die hij schreef een vloeipapiertje leggen. Hadden ze me echt willen helpen, hadden ze me een groene balpen gegeven.

Ik zal nog een paar voorbeelden noemen. Kor, mijn schoolvriendje van toen en zakenmaatje van nu, zat op judoles. Dus ik moest ook. Op de fiets gingen we naar Elspeet. De leraar deed alles voor, als rechthandige. Dus ik kreeg niets voor elkaar in de les. Achteraf zou judo wel goed voor me geweest zijn, maar het bleef bij die ene les. Ik ging op trompetles. Je voelt het al aankomen; de ventielen (de knoppen bovenop de trompet) moet je met je rechterhand bespelen. Tijdens honkbal op de mavo waren er alleen maar handschoenen voor rechtshandigen. Nu kan ik met links en rechts aangooien en vangen. Bij voetbal werden alle ballen op mijn rechter aangespeeld. En ik was toch al niet zo´n goede voetballer. Bij het kerstdiner zat ik altijd aan het hoofdeind. Zo viel ik geen anderen lastig tijdens het snijden van mijn vlees. Daardoor miste ik altijd de fascinerende gesprekken halverwege de tafel. Laten we het ook nog even over golfen hebben. Eenmaal een ondernemer werd ik gevraagd om mee te doen aan een toernooi. Een GVB was niet nodig voor de baan in de polder. Ik vroeg nog of er ook een set voor mij was? Nou dat was geen probleem. Je voelt hem al aankomen, ik heb de hele dag met rechtse ijzers geslagen omdat een linkse set niet voorhanden was. En dan de nieuwe iphone4. Er zijn wat problemen met de antenne als je ermee belt, je gesprek valt af en toe weg. Maar dit geldt alleen voor mensen die de telefoon in de linkerhand vasthouden. Tot slot: ga eens op een openbaar toilet zitten, waar hangt het toiletpapier? Probeer dit eens met je andere hand te pakken.

Gelukkig heb je als linkshandige ook voordelen. Ik kan snel in spiegelschrift schrijven en lezen. Je kunt er niets mee, er is geen euro mee te verdienen en het maakt je zelfs niet gelukkig, maar ik kan het wel. Een ander leuk voordeel is dat ik vaak het drankje van de persoon tegenover me opdrink. Ik zet mijn glas links neer, degene tegenover mij zet het rechts, dus links voor mij. Ik heb dan veelal een happy hour. Maar ik dank ook mijn creativiteit en artistiek gevoel aan het feit dat ik links ben. Dus soms moet je gewoon niet zeuren en vooral kijken naar datgene wat je wel hebt.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs