Erik Kroon

Boekjes lezen

Geplaatst op woensdag 29 december 2010


Ik lees nooit boeken. Op de mavo had ik hier iets slims op bedacht. Bijvoorbeeld bij Duits keek ik goed welke versie mijn buurvrouw Heidi had. Heidi heette van de Kolk en ik Kroon, bij tentamens en examens zat zij altijd bij mij in de buurt. Heidi was goed in talen. Ik had versie A en Heidi versie B en de meerkeuze vragen waren daarom ook anders. De oplossing? Ik schreef bovenaan mijn tentamen versie B, de versie van Heidi. Daarna schreef ik de antwoorden over van Heidi, die dit prima vond. De voorgaande jaren had ik haar veel geholpen met handarbeid en andere creatieve opdrachten. Zij was hier niet zo goed in en ik deed dit dan weer voor haar. Goed voorbeeld van geven en nemen.

Tijdens de mavo ontdekte ik dat geven nemen ook geld op kan leveren. Zo handelde ik in proefwerken. Deze lagen in de kast bij geschiedenis, achter slot en grendel. Behalve als je de sleutel weet te vinden. Dit leverde me al snel 10 gulden per proefwerk op. En af en toe strafwerk.. De handel op de MTS nam serieuzere vormen aan. Zo moesten wij technische tekeningen maken op doorzichtig papier. Ik maakte dan de ‘basis´ en kopieerde deze, natuurlijk zonder mijn naam, op doorzichtig papier bij mijn vader op het werk. Per kopietje ontving ik 10 gulden.

Ik was dus te lui om te leren. Laat staan om boeken te lezen. Samenvattingen kocht ik wel weer van iemand anders op school of ik regelde een proefwerk van het jaar eerder voor een tientje. Mijn favoriete uitdrukking is niet voor niets; ‘wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen.´ Boeken lezen was en is nog steeds niet mijn hobby, behalve als ik er slimmer van wordt. Nee, geen lesboeken, maar boeken vol met tips. Het eerste boek wat ik echt gelezen heb is van prins van Lignac. Het boek vertelt hoe hij miljonair werd en hoe hij leefde als god (prins) in Frankrijk.

Daarna kwam ‘de positieve creatiespiraal´. Rikwin Nievaart van Eventview had me dit boek getipt. Eenmaal gelezen, snap ik om dingen in het leven om te draaien. Ik bestel van dit boek zo´n 15 exemplaren per jaar en geef deze aan mensen waar ik denk dat ze ze nodig hebben. De schrijver van dit boek, Andries Knoope, heb ik ooit eens zelf mogen ontmoeten. Hij vroeg destijds aan een volle zaal of zij wel eens een wens hadden die niet uitkwam. Hier vertelde ik dat ik heel graag een betere samenwerking wenste met alle hotels en restaurants op de Veluwe. Dit kwam maar lastig van de grond, terwijl ik er heilig in geloofde dat dit een verbetering van de omzet voor iedereen zou zijn. Toch kreeg ik het maar niet voor elkaar. ‘Logisch´, zei Andries. ‘Oh⃛´ was mijn reactie. ‘Ja Erik, het is namelijk jouw wens en niet van de anderen. Maak de anderen ook enthousiast over je plannen en begin bij een klein aantal. De rest volgt vanzelf.´

Zo gezegd, zo gedaan. SOS Events is inmiddels hofleverancier voor alle Bilderberg hotels op de Veluwe geworden, net als voor Golden Tulip en Hampshire hotels. Totaal zijn er 30 locaties die ons verkopen. Wij zijn veelal de verbindende factor geworden tussen locaties. Zo verzorgen wij de ‘coffee pitch´ tussen horeca en recreatie op de Veluwe. Zo ben ik veelal een gesprekspartner bij directie van bovenstaande ketens en adviseer ik zo VVV´s en andere belangenverenigingen op de Veluwe. Dit alles komt door het boek van Andries die mij vertelde; ‘als je een wens hebt en je gelooft erin, dan komt deze altijd uit.´

Een andere tip die ik je wil geven is ‘een werkweek van 4 uur.´ Een lachwekkend boek met zoveel voorbeelden van kuddegedrag die jij en ik in ons werk hebben. Zo weet ik in ieder geval dat alle kantoren die nu of in de toekomst gebouwd worden leeg zullen staan, of 24 uur per dag gebruikt gaan worden. Ook heb ik geleerd om te gaan met beantwoorden van mail. Hier zal ik wat meer over vertellen.

Vroeger, toen de TNT nog PTT heette, kreeg je een brief. Deze brief was drie dagen daarvoor op de post gedaan met een postzegel, meestal met een afbeelding van ons staatshoofd erop. Deze brief ging je lezen en beantwoorden. Dit traject nam al snel een week in beslag. Tegenwoordig hebben we e-mail. Jij stuurt me een mailtje om 10.12 uur en ik kan deze om 10.14 hebben beantwoord. Het verschil: 6 dagen, 23 uur en 58 minuten. Waarom? Waarom moet ik binnen twee minuten je mail beantwoorden? Vandaar dat er nu in mijn automatische reply staat: ‘ik beantwoord je mail om 11.00 uur en om 16.00 uur.´

Andere handige tips moet je zelf maar even lezen. Deze boeken lees ik trouwens alleen als ik op vakantie ga. Mijn personeel en, vooral mijn managementteam, is hier vaak niet blij mee. Mijn boekenlijst is vaak marketing gerelateerd, met uitschieters naar maffia. Mocht je voor mij nog een tip hebben, reageer dan even of mail naar erik.kroon@bedrijfsfeest.nl dan kun je tevens mijn afwezigheids wizzard bekijken!

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs