Erik Kroon

Grote kans dat je volgende uitje onveilig is

Geplaatst op maandag 27 januari 2020


In 2006 heb ik mijn bedrijf aangemeld bij IDEA, de toenmalige brancheorganisatie voor professionele evenementen organisatoren. Ik kon lid worden, maar moest dan wel TÜV-gecertificeerd zijn. Logisch. En dat was ik, dus werden we lid. Met als gevolg dat we veel meer internationale bedrijven als klant kregen, want veiligheid staat bij hun hoog in het vaandel.

De komst van de crisis veranderde veel. Geen klant vroeg meer hoe wij de veiligheid hadden geregeld. De prijs werd belangrijker dan de kwaliteit, en we meldden ons dan ook maar af als lid van IDEA. Overigens laat ik mijn bedrijf nog wel steeds jaarlijks keuren. Want veiligheid gaat boven alles! Daarnaast heb ik een aansprakelijkheidsverzekering die veel dekt, en kies ik voor een aanvullende verzekering voor mijn gemotoriseerde activiteiten. Deze valt normaal gesproken namelijk buiten de aansprakelijkheidsverzekering. De veiligheid van de deelnemers is bij onze uitjes dus goed geregeld.

Maar hoe veilig is jouw bedrijfsuitje eigenlijk? Heb je daar weleens over nagedacht? Wat nou als er tijdens het uitje iets gebeurt? Heb jij ooit het bedrijf waar je zaken mee doet van tevoren gevraagd hoe het zit met de veiligheid van de deelnemers? Hebben de instructeurs voldoende kennis om juist te handelen bij een ongeval? Heeft het bedrijf überhaupt een aansprakelijkheidsverzekering?

Ik kan mij voorstellen dat je nu denkt: Shit, nee niet bij stilgestaan! Mogelijk heb je je nooit gerealiseerd dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je werknemers, ook tijdens een bedrijfsuitje. Misschien wist je niet dat er keurmerken zijn en dat je van tevoren heel gemakkelijk kunt screenen of het bedrijf waarmee je in zee gaat het wel zo serieus neemt met de veiligheid.

In Nederland is het niet verplicht om als verzorger van bedrijfsuitjes je bedrijf TÜV te laten keuren. Maar het is zeker wel een meerwaarde. Deze keuringsinstantie keurt bedrijven namelijk op hoe ze protocollen naleven, hoe alles wordt gedocumenteerd en ze kijken naar de installaties en materialen die worden gebruikt. Allemaal vanuit het oogpunt om (bedrijfs)uitjes zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een goed bedrijf dat uitjes verzorgd heeft overigens ook een aansprakelijkheidsverzekering. Maar wist je dat gemotoriseerde activiteiten hier buiten vallen?

Laten we voorop stellen dat je niet bewust vergeten bent om de veiligheid van de activiteit te checken. Maar na het lezen van deze blog, ben je je er wel bewust van geworden. Om de volgende keer verzekerd te zijn van een veilig uitje kan je bijvoorbeeld kijken op www.vebon.nl. Hier vind je alleen maar bedrijven die TÜV-gekeurd zijn, en een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Daarnaast respecteren ze de natuur waarin ze werken en hebben ze de nodige vergunningen om hun activiteiten te mogen verzorgen. Veilige uitjes zijn dus eigenlijk heel gemakkelijk te vinden.

Mocht je een uitje gaan doen met Oudhollandse spelletjes of bowlen, dan kun je bovenstaande misschien vergeten. Maar kies je dit jaar voor een gaaf uitje dat je via via boekt, vraag ze dan alsjeblieft om hun certificering en aansprakelijkheidsverzekering. En wanneer je gaat voor teambuilding of fun activiteiten bij een outdoor organisatie, dan kun je dus o.a. via www.vebon.nl checken of ze veilig werken en TÜV-gekeurd zijn. Staat het bedrijf dat je zoekt er niet tussen, vraag dan of ze een kopie van hun verzekering en mogelijke keuringen naar je kunnen opsturen. Nogmaals, wees hierbij alert dat gemotoriseerde activiteiten niet onder een aansprakelijkheidsverzekering vallen.

Overigens zijn er in Nederland zo'n 700 bedrijven die geen TÜV-keuring hebben en hooguit een simpele verzekering, waarbij jij dus nat gaat. Verder weet ik uit persoonlijke ervaring dat veel bedrijven met gemotoriseerde activiteiten onjuist verzekerd zijn. Dit komt doordat ze bij de verzekering niet aangeven dat er evenementen mee worden georganiseerd. De premie is daardoor laag, totdat het misgaat... Statistisch gezien is de kans dus groot dat je volgende uitje onveilig is... Sorry.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs