Erik Kroon

Brief aan de koningin

Geplaatst op donderdag 23 december 2010


Mijn bedrijf ligt naast het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland. Bent u ouder dan 50, dan heeft u op de lagere school tijdens de aardrijkskundeles nog geleerd waar het zich bevindt. Het Uddelermeer is niet erg groot. Ik herinner me nog dat ik op een dag op de hangplek van Uddel, tussen de kerk en de kroeg, stond. Een echtpaar op de fiets vroeg waar het Uddelermeer was. Ik antwoordde dat ze daar waarschijnlijk net langs gefietst waren. “Je bedoeld dat kleine plasje?” “Ja, dat is het Uddelermeer.”

Het gaat niet om de grote van het meer maar om de geschiedenis. Het Uddelermeer is ontstaan in de ijstijd, hierdoor zit er op 16 meter diepte een bron. Het Uddelermeer en het Bleekermeer waren de bron voor het vaarwater naar de Zuiderzee en naar Harderwijk. Er werd volop gehandeld op deze bijzondere plek. Voordat ik je begin te vervelen met deze oude geschiedenis, maak ik direct een sprong naar de jaren ´60 van de vorige eeuw. In die tijd werden de schapen gewassen in het meer en vervolgens werden ze van hun vacht ontdaan. Zo ontstond op de Huneschans het jaarlijks terugkerende schaapscheerderfeest.

Het Koninklijk Huis is de eigenaar van de grond en het meer, het valt dus onder het Kroondomein. Tegenover het meer staat een restaurant dat eind jaren ´90 is herbouwd na een heftige brand. Ook is de Koninklijke familie eigenaar van de naast gelegen boerderij met boothuis. Vroeger viste Prins Hendrik daar altijd. In diezelfde tijd werd het meer ontwikkeld tot een toeristische trekpleister voor de Veluwe. Er kwamen prachtige kleedhokjes, een steiger en een geel zandstrand. Iedere toerist in Garderen of op camping het Uddelermeer fietste met mooi weer naar het meer. Om een goed sfeerbeeld te krijgen kijk je even op uddel.info, daar vind je oude (zwart-wit) ansichtkaarten. Ik leerde er zwemmen en met mijn vriendjes fietste we vanuit het dorp ernaartoe. Ik zal ook nooit de dag vergeten dat kwajongens uit Speuld (een dorpje verderop) de boot uit het boothuisje gestolen hadden. Per ongeluk hadden ze de boot tot zinken gebracht. Met een trekker uit het dorp werd de boot weer uit het water getrokken.

Helaas werd er door het Kroondomein besloten om het Uddelermeer af te sluiten van de Hierdense Beek. Deze beek loopt via Kasteel Staverden (het kleinste stadje van Nederland, dus niet Bronckhorst) naar Hierden en gaat daar het Veluwemeer in. Het werd afgesloten met als reden dat er illegaal gier was geloosd in de beek. Dit had tot gevolg dat het Uddelermeer hierdoor ook vervuild werd. Ik begrijp het wel als een tijdelijke oplossing, maar ik begrijp niet dat dit nu nog steeds zo is. Ten eerste omdat kalvermesters tegenwoordig hun mest af voeren via een eigen systeem onder de grond. Ook zal het in de toekomst nog eens biogas gaan genereren. Ten tweede komt het Uddelermeer nu niet meer in beweging. Hierdoor is er al snel sprake is van blauwalg en kan er daarom niet meer gezwommen worden. De steiger is weg, het strand is er niet meer, alles is vol gegroeid met riet. De jeugd heeft geen vermaak meer in de zomer. De kinderen moeten nu helemaal naar Voorthuizen of Nunspeet, wat beide zestien kilometer fietsen is. Jammer.

Mijn missie is dan ook om samen met vereniging Uddels Belang, de gemeente Apeldoorn, het waterschap en het Kroondomein tot een oplossing te komen. Daarbij wil ik een persoonlijke brief sturen naar Hare Majesteit om uit te leggen dat de banden met Uddel hiermee aangehaald kunnen worden. Immers Uddel was vroeger het arbeidersdorp voor Paleis het Loo. Uiteraard kwam de Koninklijke familie geregeld in ons dorp. Natuurlijk zal ik in de brief ook vermelden dat ik lid ben van muziekvereniging Juliana, op de Prins Willem Alexander School en op de Julianaschool heb gezeten. Ook mijn korte voetbalcarrière bij Prins Bernhard mag hierin niet ontbreken. Ik hoop dat we uiteindelijk ons meer weer terugkrijgen, zodat in de toekomst het schaapscheerderfeest weer georganiseerd kan worden, dat er weer aan het strand gelegen kan worden en toeristen Uddel gaan vinden. Ja, een goed voornemen voor 2011.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs