Erik Kroon

Drankuitkoop: wel of niet?

Geplaatst op donderdag 15 september 2016


Een vraag die wij vaak horen: Doen we wel of geen drankuitkoop tijdens het bedrijfsuitje, de relatiedag of teambuilding? Drankuitkoop wordt vaak in staffels door een restaurant, congreslocatie of hotel gegeven. Hierbij spreek je het aantal uur van tevoren af. Zo weet je precies wat je bedrijfsuitje gaat kosten. Bijvoorbeeld, 2 uur is € 19,00 per persoon binnenlands gedestilleerd.

Wanneer moet je nu wel en wanneer moet je nu niet voor drankuitkoop kiezen? Je moet absoluut niet voor drankuitkoop kiezen als je groep uit net zoveel mannen als vrouwen of uit meer vrouwen dan mannen bestaat. Het uitgangspunt van elke horecalocatie is namelijk dat er maximaal gedronken wordt. En over het algemeen drinkt een vrouw minder dan een man. Een andere reden om niet voor drankuitkoop te kiezen is als de deelnemers aan het bedrijfsuitje met een eigen auto komen. Je weet dan namelijk zeker dat er sowieso iemand de Bob is. In dat geval zul je altijd goedkoper uit zijn met drank op nacalculatie. Bij een relatiedag kun je beter ook niet voor drankuitkoop kiezen, want deelnemers aan een relatiedag worden uitgenodigd door een bedrijf en laten zich nooit vollopen met drank. Dit uit respect en dank voor de uitnodiging van de relatie. Een laatste reden om niet voor drankuitkoop te kiezen is wanneer alle deelnemers met hun partner op het bedrijfsuitje mogen komen. Want mensen gedragen zich over het algemeen netter wanneer de partner aanwezig is, en daar hoort dronkengedrag natuurlijk niet bij.

Maar wanneer is het dan wel verstandig om voor drankuitkoop te kiezen? Realiseer je altijd dat als je wel voor drankuitkoop kiest tijdens je bedrijfsuitje of teambuilding dat de horecalocatie (restaurant, hotel of congreslocatie) altijd op save gaat zitten. Drankuitkoop is dus niet per definitie goedkoper (dit wordt vaak wel gedacht), maar is alleen makkelijk voor de eindfactuur. Heb je een vast budget te besteden en wil je een eenvoudige factuur? Dan kan drankuitkoop een handige optie zijn. Kies ook voor drankuitkoop als je allemaal (jonge) mannelijke collega's hebt. In dit geval kan het wel degelijk goedkoper zijn dan wanneer je voor drank op nacalculatie gaat. Kies ook voor drankuitkoop als je met een touringcar naar het bedrijfsuitje of op teambuilding gaat, want dan hoeft niemand de Bob te zijn.

Zijn er alternatieven voor drankuitkoop? De makkelijkste optie is drank op nacalculatie. Hierbij worden je drankjes opgeschreven. Geef dan aan het restaurant of de horecalocatie duidelijk door wat er wel en niet geschonken mag worden. Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris en een borreltje) is het meest voor de hand liggend. Hierbij kun je ook een vaste prijs per consumptie afspreken of zelfs aangeven dat je maximaal 5 consumpties per persoon tijdens de BBQ wilt krijgen. Vraag vooraf of ze je een seintje kunnen geven als het afgesproken aantal is bereikt. Dan kun je op dat moment nog beslissen om alsnog een laatste ronde te doen. Een andere optie is om van tevoren een totaalprijs per persoon af te spreken inclusief koffie/thee bij ontvangst, een BBQ of buffet en uiteraard overige drankjes. Op deze manier blijf je nog steeds binnen je budget.

Tip: wanneer je kiest voor drankuitkoop geef dan bij de locatie duidelijk aan dat ze wel met voldoende personeel op de vloer lopen. Als er te weinig personeel loopt kan het namelijk een eeuwigheid duren voordat je je drankje krijgt. Of er bestaat de kans dat je de drankjes bij de bar moet halen en ook dit duurt altijd erg lang. Probeer dit dus te voorkomen.

Uit onze eigen ervaring blijkt dat maar 13% kiest voor drankuitkoop. Alle bedrijfsuitjes, teambuilding of relatiedagen offreren wij inclusief een horecalocatie. Je krijgt dan de horecakosten transparant en inzichtelijk in je offerte. Zo weet je precies wat je totaalbedrag is. Veel succes met je keuze: wel of geen drankuitkoop!

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs