Erik Kroon

15 meest voorkomende fouten in een team

Geplaatst op maandag 1 december 2014


Teambuilding.nl heeft door de ervaring van honderden bedrijven die zij in de afgelopen 15 jaar hebben geholpen een top 15 samengesteld van de meest voorkomende fouten in een bedrijf en management.

Fout 1: Top down denken
Ieder team wat doofstom wordt gemaakt door management of directie zal altijd moeilijker functioneren. Betrokkenheid geeft voor ieder bedrijf meer kansen.

Fout 2: Vergaderen om te vergaderen
Teams die vergaderen omdat directie dit verwacht. Vergaderen doe je om iets te verbeteren of te veranderen en is niet periodiek afhankelijk.

Fout 3: Eigenbelang gaat voor team belang
Een manager welke bang is voor het verlies van zijn/haar functie of na een reorganisatie waardoor iedere medewerker bang is voor het kwijtraken van zijn of haar positie. Wie verandering als kans ziet zal altijd overleven.

Fout 4: Zeggen dat je druk bent
Een veelvoorkomend onderwerp in teamsessies. Vaak gemakkelijk op te lossen door beter managen van je taken en beter teamoverleg.

Fout 5: Non communicatie op de werkvloer
Niet weten wat de ander doet of kan waardoor externe adviezen worden ingewonnen.

Fout 6: Geen visie bekend op werkvloer
Directie betrekt de medewerkers te weinig bij de nieuwe visie en missie waardoor de werkvloer aansluiting met werkelijkheid mist.

Fout 7: Niet kunnen omdenken
Betrek personeel van alle lagen om anders te kunnen denken, met creativiteit en out of the box nieuwe kansen voor het bedrijf te zien.

Fout 8: Angst voor macht
Bang zijn om afscheid te nemen van sleutel personen in een organisatie. Juist door deze oude machten weg te halen ontstaan nieuwe perspectieven.

Fout 9: Respect
Een veelomvattend probleem. Leeftijd, man of vrouw, IQ en functies bepalen soms respectloosheid waardoor kansen van nieuwe inzichten geen ruimte krijgen om te ontplooien en eigen belang voorop staat. Hulde aan platte structuren.

Fout 10: Target gerelateerd denken
Bij belonen van sales in een individueel gericht bedrijf geeft dit geen problemen. Targets op de werkvloer vaak wel. Ploegendiensten moeten een collectief target hebben, niet per team.

Fout 11: Denken vanuit status i.p.v. vanuit de kernkwaliteit van een ieder
Durf medewerkers op functies te zetten van kwaliteit, ongeacht leeftijd of werkervaring.

Fout 12: Doen is het sleutelwoord van de toekomst
Veel teams en bedrijven willen teveel onderzoeken met teveel goedkeuringen van diverse niveaus. Vertrouw de werkvloer en laat ze doen.

Fout 13: Delegeren zonder te controleren
De werkvloer krijgt de schuld terwijl tussencontrole vaak mist waardoor er tijd verloren gaat.

Fout 14: Geen leuke dingen doen
Soms moet je elkaar op een andere manier leren kennen waardoor er een betere band met het bedrijf en personeel ontstaat. Onderneem dus leuke dingen met elkaar en verbeter de sfeer door middel van een uitje of teambuilding.

Fout 15: Platte structuur
Afstand tussen werkvloer en directie is te groot. Directie moet weten wat er op de werkvloer gebeurd. Stage in eigen bedrijf doet vele ogen openen waardoor betrokkenheid en betere producten of diensten ontstaan.

Herken je je eigen bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt in bovenstaande en vind je dat dit moet veranderen? Kies dan voor de mirror of change, waardoor we in praktijk laten zien wat er mis gaat in je team of bedrijf. Deze methodiek gebruiken wij sinds 1996 is zeer succesvol gebleken voor vele bedrijven. Zie de recensies op onze site.

Uiteraard kan dit worden gecombineerd met een trainer om de bijeenkomst nog meer diepgang te geven. Wij adviseren u graag! Kijk voor bovenstaande thema's op teambuilding.nl en neem contact met ons op.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs