Erik Kroon

Eriks jeugdige jaren

Geplaatst op vrijdag 12 november 2010


De eerste handel

Mijn loopbaan als ondernemer is bijzonder te noemen. Zo begon ik ooit op mijn 13e met gladiolen snijden en nam ik de stengels mee om deze op de hoek van de straat te verkopen. In de ochtend verdiende ik 2,50 gulden per uur, in de middag het 5voudige.

In die periode was ik werkzaam bij 5 werkgevers en had ik mijn eigen ‘wasstraat’ ingericht. Iedere zaterdagochtend werden hier alle auto’s in de buurt voor 5 gulden gewassen door een knaapje van 1 meter 32. Ja, ik was niet te vinden op het voetbalveld van mijn dorp Uddel maar bij verschillende werkgevers.

In deze periode werkte ik ook voor houtskoolbranderij Beekman. Als je een zakje houtskool kocht in Oostenrijk of waar dan ook in Europa, dan was dit veelal afkomstig uit het dorpje Uddel. Ik mocht hier stikkers plakken, ‘van 5,95 voor 4,95’, op alle zakken die langskwamen.
 

Het Bleekermeer; ‘mijn meer’

Op deze locatie, aan de Garderenseweg 134, ‘jatte’ ik regelmatig de metalen boot die aan de waterkant lag aan het Bleekermeer, één van de hoogst gelegen natuurmeren van Nederland. Hier ging ik vaak vissen, school vond ik niet echt interessant. Mijn ‘pretpakket’ op de MAVO was hier een goed voorbeeld van.

Het Bleekermeer heeft mij veel plezier en veel goede herinneringen gebracht. Hier begon ik een visvereniging met de legendarische Uddelse visser Jan Boom als erelid. Jan kwam regelmatig langs om te kijken hoe ik mijn eerste clubblad in elkaar zette. De Bleeker was de naam van dit prachtige blad. Met interviews van nog meer ‘illegale’ vissers en informatie over de visstand van dit Koninklijke meer. Nooit had ik kunnen weten dat ik nog geen 12 jaar later het hele oude industrie terrein in eigen beheer zou hebben en wanneer ik wakker word, uit mag kijken over ‘mijn’ meer.
 

DJ carrière

Het ging hard. Na mijn MAVO was ik de plaatselijke DJ en zorgde ik ervoor dat er in de Elspeetse Redwoodbar een revolutie plaatsvond. Ik was namelijk de eerste DJ die wèl draaide wat de gasten wilden en had een koffer met CD’s bij me. De andere DJ’s deden het vooral met vinyl, wat tegenwoordig dan wel weer stoer zou zijn, maar voor die tijd echt achterhaald.

Mijn eerste avond in het centrum van de Veluwe was voor mij dan ook een avond om nooit te vergeten. De DJ die mij inwerkte had een hekel aan ‘snotjongens’, zeker uit het dorp Uddel. Het is niet voor niets dat elk jaar de middenstip van Elspeet wordt weggehaald voor de derby tegen Uddel, of dat de doelpalen van Elspeet oranje zijn na een overwinning van Prins Bernhard. Ja, ik had deze avond op voorhand alles al tegen. Vervolgens ‘moest’ ik door de microfoon praten, net zo als je bij een radiostation je plaatjes aan het afkondigen bent. Of de gasten niet wisten dat dit een plaat was van Madonna?! Maar goed, het moment was daar, Erik moest praten. Maar mijn dappere ‘hulp DJ’ genaamd Marcel, legt zijn hand op het mengtafeltje waardoor ik geen muziek kon in starten. Zijn doel om mij in de zeik te zetten was bereikt. Ik was niet zo populair bij de DJ, maar mega populair bij het publiek.

Mocht je te gast zijn in Elspeet, dan kun je in het Veluws eethuis, waar je overigens prima pannenkoeken kunt eten, nog steeds het DJ meubel vinden waar ik als DJ begon. Daarna werd ik ‘overgenomen’ door Bellevue Voorthuizen. Jan vroeg aan mij of ik bij hem wilde draaien voor 2 avonden in de week. Mijn salaris zou hetzelfde zijn als in Elspeet, alleen hoefde ik de wc’s niet schoon te maken. Ondertussen een drive-in show begonnen met Patrick, een maatje die ik kende uit Garderen van de club. Samen een meubel in elkaar geschroefd en de eerste boekingen kwamen binnen. Schuurfeestjes draaien en uiteraard bruiloften en partijtjes.
  

Schooltijd

In deze periode zat ik op de MTS elektronica opleiding in Apeldoorn. Waarom deze opleiding? Omdat mijn broer ook zoiets deed. Halverwege deze periode erachter gekomen dat dit niet iets was wat ik wilde. Maar zoals mijn vader me altijd vertelde; ‘haal je diploma, dan kun je altijd nog kopieerapparaatmonteur worden.’


Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs